Alegerile vor fi o surpriză pentru toți acești stăpâni ai vieții

Unul din liderii Congresului Civic, candidatul la funcția de deputat Mark Tkaciuk a vorbit în cadrul unui interviu pentru eNews despre șansele formațiunii politice de a ajunge în Parlament, dar și despre marșul celor incoruptibili „Calea Dreptății”, care va avea loc sâmbătă, 3 iulie.

  • Prima întrebare: Congresul Civic va ajunge în Parlament?
  • Șansele sunt enorme. Totul depinde de noi și capacitățile noastre.

Știți, câți oameni există acum care zic despre noi – „da, sunt băieți buni, păcat că nu vor ajunge în Parlament”? – Iată astfel de persoane, conform sondajelor, constituie cam 17%.

Întrebarea este dacă vom putea fi mai convingători pentru acești oameni, decât așa-numiții politologi care apar seară de seară la ecrane? Vom putea astupa găurile prin care susținătorii noștri „se strecoară” spre alte formațiuni sau se vor alătura categoriei „indecișilor”? Vom putea oare să adunăm aceste picături de aur ale alegătorilor noștri? – Este o întrebare serioasă pentru următoarele zece zile.

  • A doua întrebare: De ce Congresul Civic a lansat un atac împotriva formațiunii Maiei Sandu? Ori, lupta voastră de bază pentru alegători trebuie să fie cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor?
  • Dar de ce să luptăm cu blocul lor? Ei se luptă de minune și unii cu alții. Cât ține de alegătorii Blocului, atunci noi nu doar că îi compătimim cu sinceritate. Noi propunem o soluție anume pentru ei – cei care s-au împăcat deja cu înfrângerea lor socială și politică, cei pe care puterea și statul demult deja i-au exclus din lista celor vii și neajutorați.

Dar mai este o chestie, acești oameni nu doar că sunt foarte sensibili, ei, în marea lor parte, mai sunt și dependenți. Dependenți de voința șefilor locali – primari, liderii gospodăriilor agricole, „mafia” locală, deprinsă să șantajeze fără frică categoria celor mai neajutorați alegători. În loc de cuvinte de speranță, socialiștii pur și simplu îi încarcă și-i duc pe la întâlnirile lor, unde desfășoară sesiuni de înspăimântare colectivă. Îi sperie cu PAS și cu Maia Sandu.

În loc să invite PAS-ul la dezbateri publice naționale și a arăta cât de îngustă este mintea oponenților lor, socialiștii pur și simplu se numesc urât unii pe ceilalți. Și se mai prostesc într-atât, încât nu fac altceva decât să crească numărul susținătorilor PAS. De ce să inventezi despre PAS tot felul de prostii debile, atunci când adevărul despre PAS este și mai groaznic?

Se pare că socialiștii au și capitulat deja în fața PAS. S-au împăcat cu înfrângerea. Dodon, din câte se cunoaște, a cerut negocieri cu PAS. Atrageți atenția – nu dezbateri, nu o luptă de idei cu privire la viitorul țării, ci negocieri. Despre ce? Despre viitoarele funcții? Rușine.

Noi însă, am invitat PAS la dezbateri. Anume astfel de dezbateri – naționale, deschise. Noi le-am zis – luați, de exemplu, Planul nostru de Acțiuni și desființați-l prin argumente. Iar noi nu vom rămâne datori! Merge?

Și ce-am obținut? – Ei n-au venit pe câmpul de luptă. Și nu pe motiv că ar fi așa de mari, iar noi, deocamdată, mici și extraparlamentari. Ci din cauza că ei știu cu exactitate că vor pierge această confruntare, pentru că știu că dacă vor ajunge într-o confruntare deschisă cu noi, din tot ratingul lor vor rămâne doar pene vopsite în galben. Ei știu că noi nu le vom atribui etichete idioate – cum ar fi „agenți ai Departamentului de Stat”. Noi nu vom face altceva decât să demonstrăm că sunt niște mincinoși și needucați. Că nu au niciun plan de transformări pentru oameni și țară. Că toate visurile lor se limitează în a schimba procurorii și judecătorii străini cu procurorii și judecătorii lor. Iată și toată reforma!

Să crezi în „străinii cei buni” și să speri doar la ceea că „străinii ne vor ajuta” – arată a avanturism extrem de periculos, chiar și pentru actuala stare a lucrurilor, iar alte idei PAS cu siguranță nu are.

Tot acest val de optimism fierbinte din jurul PAS se va transforma în ruinele așteptărilor neîndreptățite nu mai târziu de jumătate de an. Trebuie să vorbim cât mai des despre asta. Nu să intrăm în transă, dar să lovim dur în oponenți cu puterea cuvântului.

Iar de asta, Congresul Civic se va expune anume despre ei. Cei care cu siguranță îi va trăda pe alegătorii activi, independenți, le va dezamăgi așteptările în privința așteptărilor unei conduceri incoruptibile.

  • Atreia întrebare. Congresul Civic a anunțat pentru sâmbătă marșul „Calea Dreptății”, care urmează să aibă loc la Chișinău. Ce scopuri urmărește Congresul Civic prin acest marș?
  • Campania electorală practic s-a oprit. Toate dezbaterile televizate au loc în jurul unor întrebări care pot fi interesante doar unor indivizi cu înclinări criminale patologice. Nicio temă cu adevărat importantă nu se discută în această campanie. Politicienii și politologii permanenți au împărțit Parlamentul. Au împărțit alegătorii. Mesajul principal transmis de acești stăpâni – vreți, nu vreți, dar veți vota așa cum vrem noi.

Nu, băieți. Așa nu merge. Oamenii nu sunt vite cu etichete pe ureche. Ei au opinii. Iar aceste opinii nu se vând. De rând cu alte valori importante. Dacă și mai suntem vii aici, este pentru că majoritatea cetățenilor au făcut totul în pofida actualilor politicieni. Au supraviețuit în pofida lor. Și-au educat copiii. Au făcut afaceri. Toate – în pofida politicienilor.

Cum ar fi încercat deputații și politicienii să arate prin propriul exemplu că toate în această țară se vând și se cumpără – de la mandat până la cinste, oamenii nu s-au lăsat totuși ademeniți. Exemplul tuturor păcatelor parlamentare cunoscute nu a fost molipsitor.

Marșul din 3 iulie este o acțiune a oamenilor care pe durata întregii lor vieți demonstrează contrariul. Că țara nu se vinde. Speranța nu se vinde! Principialitatea nu se vinde! Nu se vinde nici compasiunea, dragostea și ajutorul celor apropiați.

Nici votul la alegeri nu se vinde! Iată de ce, alegerile trebuie să fie și vor fi o surpriză pentru toți acești „stăpâni ai vieții”. La fel cum și acest marș și numărul celor care vor participa la el.

Sursa: eNews.md

Лента новостей