Apreciați amploarea. Acest gigant a revenit unui om de-al lui Dodon la prețul unui castel din „valea cerșetorilor” din Chișinău

Partidul Congresul Civic (CC) a prezentat o schemă prin care o persoană apropiată lui Igor Dodon a intrat în posesia unei unități strategice – Centrala Termică de Est din Chișinău. Mihail Poleanschi, membru al Comitetului Executiv, liderul organizației CC din Chișinău, a declarat că prin intermediul apropiaților săi, fostul președinte scoate ultimele bunuri din țara noastră imobilizată.

Poleanschi a comunicat că la 10 februarie 2021, statul a pierdut o nouă întreprindere energetică valoroasă: Centrala Termică de Est a SA „Termocom”, situată pe o suprafață de 11,5 hectare între sectoarele Botanica și Ciocana din Chișinău. El a adăugat că această întreprindere a ajuns în proprietatea unei persoane despre care presa a scris anterior că ar fi cumătrul ex-președintelui Igor Dodon – Liviu Secrieru și companiei acestuia „Oliaterra”, cu doar 22 milioane de lei (circa un milion de euro).

„Nu demult, fostul președinte a declarat că are mulți cumătri, însă anul trecut, când presa a scris că un cumătru de-al lui Dodon construiește o o platformă și o zonă de agrement pe un teritoriu protejat de pe Nistru, administrația fostului președinte a negat”, a adăugat el.

Poleanschi a făcut referire la Ziarul de Gardă și a reamintit că în anul 2019, Radu Secrieru, fiul lui Liviu Secrieru, a cumpărat două terenuri pe malul Nistrului, în Molovata, satul de baștină al Galinei, soția lui Igor Dodon. În investigație se menționa că în anul 2020, unul dintre cele două terenuri a fost revândut lui Petru Marineanu, fratele Galinei Dodon. Poleanschi a adăugat că în zona protejată se efectuează lucrări de construcție de amploare. Locuitorii satului susțin că acolo se construiește o zonă de agrement privată pentru familia fostului președinte. Ambele terenuri sunt înconjurate de un singur gard. Dar și alt lucru indică asupra faptului că Secrieru este apropiat de cercurile de la guvernare: compania sa „Olioterra” câștigă cu o stabilitate de invidiat licitațiile pentru furnizarea produselor pentru Armata Națională: numai în perioada dintre anii 2016 și 2017, valoarea contractelor a constituit 3,5 milioane de lei.

Activistul Congresului Civic Igor Grițco a comunicat în cadrul briefingului de miercuri că Centrala Termică de Est a fost dată în exploatare în anul 1993 și o perioadă, a funcționat în regim de testare. Această întreprindere trebuia să asigure cu energie termică și apă caldă locuitorii din sectoarele Ciocana și Botanica. Potrivit afirmațiilor sale, centrala a fost dotată cu toată infrastructura necesară, inclusiv comunicațiile pentru alimentarea cu gaze de înaltă și joasă tensiune, terenuri asfaltate cu macarale portic, rezervoare subterane și la suprafața solului pentru depozitarea combustibilului, 11 construcții cu suprafața de 10,5 mii de m.p., o linie de cale ferată și rețele electrice asigurate cu un transformator de 10 mW/h etc.

„Centrala a fost ultima întreprindere energetică de acest nivel construită în Moldova. Țara noastră nu s-a mai ocupat de dezvoltarea energeticii. Centrala Termică de Est era la balanța SA „Termocom”. Însă după atacul raider al acestui monopolist municipal, toate activele întreprinderii, printre care, bineînțeles, și Centrala Termică de Est, au fost transmise societății pe acțiuni cu capital de stat „Termoelectrica” nou creată. Aceasta era controlată și funcționa în interesele clanului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Iar acum, doar al lui Dodon”, a adăugat Grițco. 

Potrivit afirmațiilor lui Grițco, în anul 2015, „Termocom” a încercat să vândă Centrala Termică de Est, fiind în proces de insolvență și având datorii colosale acumulate în mod artificial. Aceasta a fost scoasă în vânzare cu 57 milioane de lei sau 3,5 milioane de euro.

Mai departe, în anul 2020, Centrala Termică de Est a fost înregistrată la SA „Termoelectrica” în contul rambursării datoriei de 47 milioane de lei. Iar la 2 iunie 2020, compania „Vlasercom” a evaluat și a stabilit valoarea obiectului – circa 45 milioane de lei. Este aceeași companie care a evaluat activele de la Banca de Economii în interesele grupării oligarhice menționate mai sus.

Și în sfârșit, la 22 februarie 2021, întreprinderea a fost vândută la un preț de 22 milioane de lei, la o licitație cu reducere, companiei „Olioterra”, al cărei fondator și administrator este Liviu Secrieru.

„Este de 3,5 ori mai ieftin decât prețul inițial, de două ori mai ieftin chiar și decât valoarea care a fost stabilită de evaluatorul menționat. Și iarăși, este de 2,5 ori mai puțin decât suma datoriilor din cauza cărora centrala a trecut de la SA „Termocom” la întreprinderea „Termoelectrica”. După cum vedeți, este absolut evident prejudiciul de câteva milioane provocat statului”, a adăugat Grițco.

În același timp, potrivit afirmațiilor activistului Congresului Civic, care a făcut referire la evaluările experților internaționali, în anul 2015, doar metalele de la această întreprindere valorau 2,5 milioane de euro: „Deci, în cazul privatizării Centralei Termice de Est cu un milion de euro, compania „Oliaterra” poate nu numai să-și returneze imediat toți banii cheltuiți pentru privatizare, dar și să primească un profit net de 1,5 milioane de euro. Este o afacere foarte profitabilă, cu o rentabilitate imediată de 150%. Domnul Secrieru dorește să privatizeze și terenul pe care este situată Centrala. Noul proprietar s-a adresat deja la primăria Bubuieci cu solicitarea de a i se transmite în proprietate terenul cu suprafața de 11,6 ha”. 

Natalia Dașchevici, activistă a Congresului Civic, a subliniat faptul că în momentul în care Liviu Secrieru a achiziționat centrala la un preț scăzut, în agenda ședinței Consiliului Municipal Chișinău a fost inclusă chestiunea privind revocarea titlului de proprietate care certifică dreptul de utilizare a terenului pe care se află întreprinderea. Acest lucru s-a întâmplat abia acum, deși adresările respective către primăria Bubuieci datează cu anul 2017.

„La ședința Consiliului Municipal au fost abordate întrebări despre beneficiarul acestui proiect. Adrian Grigorițchi, șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, a răspuns că este primăria Bubuieci, deși la acel moment, beneficiar era deja cu totul altă persoană”, a declarat Dașchevici.

Până la delimitarea definitivă a granițelor unităților administrativ-teritoriale care intră în componența municipiului, acest teritoriu era considerat orășenesc, iar în anul 1999, prin decizia primăriei Chișinău, a fost transmis spre utilizare SA „Direcția de producere și furnizare a energiei termice”, care a intrat ulterior în componența SA „Termocom”. În urma examinării, această chestiune nu a fost aprobată. A fost transmisă spre reexaminare. Noi îndemnăm aleșii locali din Chișinău și Bubuieci să nu participe la această înșelătorie și să nu ia decizii care s-ar putea solda cu privatizarea terenului pe care este situată Centrala Termică de Est.

Mihail Poleanschi a subliniat faptul că în timp ce întregul sistem de administrare al statului se ruinează, liderul Partidului Socialiștilor scoate ultimele bunuri din țara noastră imobilizată, prin intermediul persoanelor sale apropiate. 

„Acesta este un jaf. Sancțiunile pentru astfel de crime au fost întotdeauna cele mai aspre”, a menționat Poleanschi.

Activiștii Congreului Civic s-au adresat către Procuratura Generală cu solicitarea de a investiga schema descrisă.

Лента новостей