„Congresul Civic” a pregătit un plan extins al „celor cinci modernizări”. Muntean: Este o carte științifică

Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” a prezentat versiunea extinsă și actualizată a „Planului celor cinci modernizări” – document care prevede pașii ieșirii Moldovei din criză, bazat pe cifre, abordare științifică și fapte.

Textul integral al documentului este accesibil la adresa https://congresulcivic.md/plan/. Versiunea pilot a tiparului documentului a fost prezentată de Iurie Muntean în cadrul unui briefing susținut marți, menționând că aceasta este o lucrare științifică despre restabilirea Moldovei și modernizarea ulterioară a acesteia. Planul nu conține lozinci sau promisiuni de neîndeplinit, esența cărora este de a sta și aștepta ajutorul „de sus” sau din afară.

„Congresul Civic” nu strică aerul cu cifre umflate și promisiuni deșarte precum că „ar fi bine dacă…”. Partidul Acțiunii Comune prezintă un plan strict și armonios despre cum putem ieși din cercul vicios al crizelor cu o durată de 30 de ani care se perindă în această țară. Planul arată cum zilnic, consecutiv, pas cu pas se poate nu doar de a întoarce poporului moldovenesc puterea, dar și de a face viața omului simplu mai demnă, mai sigură și îmbelșugată.

„Planul celor cinci modernizări” este orientat spre toată țara, toată populația, spre fiecare cetățean, indiferent de apartenența sa etnică, sex, limbă vorbită și, cel mai important, viziunile sale politice. Fiecare om este o verigă importantă a procesului.

Fiecare persoană este demn de a trăi în condiții normale de viață, de a primi un salariu pe măsură, de a avea posibilitatea de dezvoltare, de a-și crea o familie, a crește copii, a fi lipsit de grija îmbătrânirii, îmbolnăvirii și sărăciei.

Sarcina noastră este de a salva Moldova de depopulare, de a stopa emigrația oamenilor din țară, a crea un mediu economic viu, orientat spre dezvoltarea umană durabilă și principiile echității sociale.

„Planul celor cinci modernizări” răspunde la fiecare întrebare de bază privind dezvoltarea țării – ce forțe și în ce domeniu trebuie îndreptate, unde trebuie căutate resursele, cum să controlezi procesul, ce bariere vor apărea și ce efecte politice, sociale sau economice pot apărea în urma realizării fiecăruia dintre pași.

Toate aceste sarcini, scopuri, resurse, rezultate sunt concentrate în cinci straturi complexe, în „cinci modernizări”, în urma implementării cărora Moldova va ocupa un loc demn pe harta Europei, va deveni o punte între Est și Vest, va putea prelua eficient cele mai bune practici de la vecini, de a propune lumii mecanismele sale de dezvoltare, de a atrage investiții străine, de a se transforma dintr-o țară împotmolită în sărăcie, într-un stat dezvoltat cu standarde sociale înalte, drumuri bune, potențial științific înalt, un turism dezvoltat și ecologie pură.

După realizarea „Planului celor cinci modernizări” Moldova nu va mai mima mișcarea interminabilă către un viitor luminos, dar atât de îndepărtat și de neatins. Pentru că, în sfârșit după trei decenii de independență, va veni un prezent luminos și echitabil, în care se va găsi loc pentru fiecare cetățean care își va dori să trăiască și dezvolte alături de prieteni, rude și apropiați.

În sfârșit, va dispărea fenomenul copiilor crescuți în lipsa părinților, plecați peste hotare. Cheltuielile publice vor deveni transparente și adecvate. În, sfârșit cei care, în decursul ultimelor trei decenii au supt toată vlaga țării, vor primi după merite.

În sfârșit, oamenii vor dori să trăiască, creeze, muncească, odihnească în Moldova, iar dacă și vor dori să plece, doar în scopuri turistice și dezvoltării propriei afaceri.

„Planul celor cinci modernizări” este format din 72 de pagini. Un document atât de voluminos a apărut nu din dorința de a face o competiție cu alți oponenți, ci doar din motiv că acesta este singurul document elaborat cu participarea reprezentanților tuturor regiunilor țării și tuturor categoriilor populației. Elaborarea planului a început încă acum 3 ani, fiind preconizat nu pentru alegeri, dar pentru supraviețuirea țării.

Cele cinci modernizări nu au alternativă din simplul motiv că, nicio formațiune nu-și bazează programele pe viziunea oamenilor din localități. Centrul politic mereu a dictat, fără drept de apel, modul în care trebuie să trăiască regiunile, fără măcar să-și aplece urechea către cei vizați. „Congresul Civic” a evitat această cale greșită.

„Planul celor cinci modernizări” este vocea poporului moldovenesc, a celor care luptă pentru supraviețuire, resistând forțelor care expulzează oamenii din țară. Este voința celor care sunt gata să lupte pentru bunăstarea Moldovei. Este viziuna celor care nu și-au pierdut credința în oamenii uniți de dragostea pentru casa părintească.

„Planul celor cinci modernizări” este singura ieșire a țării din criza care o înădușă.

Лента новостей