Iurie Muntean: Implementarea venitului garantat necondiționat este strict necesară

Venitul garantat necondiționat este o soluție de depășire a crizei sociale care reprezintă o amenințare pentru societatea din Moldova. Despre acest lucru a declarat membrul Comitetului Executiv al Congresului Civic Iurie Muntean la Radio Europa liberă.

“Odată ce numărul celor încadrați în câmpul muncii și pensionarilor se va egala, noi putem ușurel să ne anunțăm ca și zonă de catastrofă socială și să cerem ajutorul umanitar ca și Somalia sau alte țări”, a declarat Iurie Muntean.

Potrivit acestuia, aceste procese pot fi stopate cu ajutorul, spre exemplu, venitului garantat necondiționat.

“Noi avem idei foarte interesante vizavi de așa-numitul venit garantat necondiționat, noi putem să anunțăm un proiect internațional în Moldova cu ajutorul donatorilor, un proiect pilot universal de implementare al venitului garantat necondiționat în Moldova. Credeți-mă că o să accepte, pentru că acesta este lucrul care este discutat acum la cel mai înalt nivel”, a adăugat Muntean.

Membrul comitetului executiv s-a referit la declarația Secretarului general ONU Antonio Guterres despre cele două provocări majore în fața omenirii: inechitatea socială profundă și lipsa unui venit garantat necondiționat pentru cel puțin 70% din populația mondială în condiții în care 26 de oameni controlează marea parte a resurselor globale.

“Noi vrem să fim un proiect pilot de schimbare a situației. Credeți-mă că chestia asta o să fie acceptată. Mai mult decât atât, noi în preliminar deja discutăm cu colegii din diferite capitale. Și știți ce? Ei pe noi ne ascultă, lor le este interesant”, a conchis Muntean.

Лента новостей