Moldova are nevoie de concurență de idei și nu de lupta dintre politicieni. Dreapta politică va câștiga cu siguranță dacă alegerile vor avea loc după o schemă obișnuită – a unui «meci de fotbal»

Așa zișii politicieni din Republica Moldova își doresc să transforme viitoarele alegeri anticipate într-un «meci de fotbal» în cadrul căruia alegătorilor le va fi rezervat locul doar unor spectatori. Însă, potrivit membrului Comitetului Executiv al Congresului Civic, Iurie Muntean, pentru ca sufragiul să aducă schimbări veritabile în țară, acesta trebuie să se transforme într-o luptă de idei. 

«Curtea Constituțională dar a formalizat o anumită situație, însă alegerile anticipate vor avea loc doar din cauza faptului că aceste alegeri sunt dorite și mult așteptate de către toți cetățenii Republicii Moldova», a declarat membrul Comitetului Executiv al Congresului Civic. 

Totodată, potrivit lui Muntean, toți cetățenii urmează să contribuie la petrecerea unor alegeri parlamentare care nici pe aproape nu vor repeta alegerile parlamentare care au avut loc în Moldova pe parcursul ultimelor 12 ani. Însă, consideră el, așa numiții politicieni vor depune toate eforturile pentru a impune cetățenilor o agendă falsă, o agendă de conflict. 

«Aceste alegeri se vor transforma într-un meci de fotbal în cadrul căruia cetățenilor îi va reveni rolul de suporteri, fani sau chiar sectanți. Cu părere de rău, unii alegători deja au acceptat acest rol», a mai spus Muntean. 

Totuși, el a declarat, că dacă viitoarele anticipate vor decurge după scenariul obișnuit, ele vor fi câștigate de partidele de dreapta definitiv: «Victoria lor va fi asigurată prin faptul că cea mai mare așa numită forță politică, socialiștii, deja au capitulat». 

«Faptul că ei într-un mod jalnic, urât încearcă să amâne alegerile parlamentare anticipate denotă, în primul rând, o frică elementară de a da luptă adversarilor săi politici. Acest lucru deja l-a observat întreaga societatea, acest lucru a devenit evident în cadrul cercetărilor sociologice, care demonstrează prăbușirea acestora», a menționat el.

Potrivit lui Muntean, un asemenea final al Partidului socialiștilor îl va anihila nu doar pe Dodon, ci va aduce la un lucru mult mai periculos: el va slăbi întregul eșichier politic de stânga. 

Spre final, el a mai adăugat, că viitoarele alegeri parlamentare trebuie să se transforme într-o competiție de planuri de acțiuni care clar și concret vor aborda toate problemele din Republica Moldova: 

«Ca să schimbăm accentele și spiritul acestor alegeri, noi trebuie să ne punem un șir de întrebări foarte simple: în general e posibilă viața în Moldova, poate exista Moldova? La aceste întrebări noi trebuie să găsim răspunsuri concrete, dar și desfășurate».   

Лента новостей