Moldova peste patru ani ar putea intra într-o criză social-economică fără precedent

Raportul dintre populație încadrată în câmpul muncii și a pensionarilor a atins un nivel periculos. Când numărul acestor două categorii de populație se va egala, atunci în Moldova va izbucni o criză social-economică fără precedent. Despre acest lucru a declarat membrul Comitetului Executiv al Congresului Civic Iurie Muntean.

«Сătre anul 2025 numărul persoanelor încadrate în câmpul muncii se va egala cu numărul pensionarilor. Atunci noi vom intra într-un colaps social-economic total» – a declarat el. 

Potrivit lui Muntean, la moment în Moldova sunt peste 700 mii de pensionari și peste 900 de mii oameni încadrați în câmpul muncii, ceea ce înseamnă că avem cinci lucrători la patru pensionari. 

«Acesta este un coeficient foarte șubred și foarte periculos. Având în vedere tendințele care devin tot mai pronunțate, către 2025 noi vom atinge coraportul de 1:1», a declarat el. 

Potrivit lui Muntean, dacă clasa politică în timpul cel mai apropiat nu va fi schimbată, iar în agenda politică nu va fi inclus planul de acțiuni pentru a asigura schimbări în relații sociale, atunci în 2025 «noi vom trebuie să stingem lumina și să închidem ușa». 

Лента новостей