Muntean: Anularea imunității judecătorilor și electivitatea lor este cheia spargerii sistemului corupt

În Moldova s-a creat o situație paradoxală când judecătorii și procurorii corupți, iresponsabili față de societate, își aleg singuri succesori, fortificând astfel sistemul putred al conducerii lor. În cadrul dezbaterilor de la postul public de radio „Radio Moldova”, membrul comitetului politic executiv al Congresului Civic Iurie Muntean a declarat că doar instaurarea controlului societăți asupra Justiției prin electivitatea judecătorilor și procurorilor va rupe acest cerc vicios.

Importanța unei reforme adevărate în sistemul judecătoresc, a menționat politicianul, constă și în ceea că, în realitate, situația pe care o avem în Justiție și organele de forță, a devenit și un factor economic:

„O bună parte din acele 300 de familii „fanariote”, care anual fură din bugetul de stat circa 20 de miliarde delei în ultimii șapte ani, sunt judecătorii și procurorii. Apropo, furtul acesta de 20 de miliarde de lei anual este confirmat de Banca Mondială, nu este doar estimarea noastră. Deci, subliniez, o bună parte din acele 300 de familii „fanariote” care fură 20 de miliarde de lei sau câte un miliard de euro anual din bugetul de stat sunt judecătorii și procurorii”.

Situația corpului de procurori și judecători incontrolabili s-a înrăutățit în mod special în ultimii 4-5 ani pentru că „i-a transformat într-un grup social de neatins, un fel de împărați în această privință și, clar lucru, chestia asta i-a rupt de realitate”. Muntean a subliniat că așa ceva a devenit posibil grație imunității celor care trebuie să facă dreptate în țară, dar preferă să susțină starea privilegiată a grupului lor social din contul sărăcirii populației rămase.

Acest fenomen periculos pentru țară poate fi depășit doar prin crearea unei dependențe puternice a reprezentanților sistemului justiției de cetățeni:

„Principiul electivității nu se mai aplică judecătorilor și procurorilor, ceea ce este o pierdere enormă pentru societatea moldovenească pentru că am ajuns la situația că judecătorii și procurorii se numesc de semenii lor, fără participarea cetățeanului care esteunicul suveran în această țară”.

„Spuneți-mi vă rog, cu ce ocazie judecătorii se numesc unii pe altul, transformându-și acest grup social cu drepturi și privilegii absolut ieșite din comun într-o varnă ca în India. Nici nu castă, dar varnă. Un fel de brahmani cu imunitate pe toată viața, care au toate drepturile posibile și imposibile la care noi, cetățenii de rând, putem doar visa”, a adăugat Muntean.

Candidatul Congresului Civic la funcția de deputat a îndemnat la schimbări cardinale și principiale, la baza cărora să stea „anularea imunității de care se bucură respectivii reprezentanți ai organelor de justiție și forță și introducerea principiului electivității, fie directe, fie indirecte, simple sau sofisticate, dar astfel ca cetățeanul să aibă acces la procesul de alegere a judecătorilor și procurorilor, astfel ca ei să fie în legătură permanentă și periodică cu cetățeanul”.

Лента новостей