Poziția Partidului Acțiunii Comune – Congresului Civic cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate și introducerea votului electronic

Partidul Acțiunii Comune – Congresului Civic este obligat să constate că, pentru majoritatea forțelor politice din Moldova, concetățenii, care locuiesc în străinătate, majoritatea cărora au părăsit țara deloc nu dintr-o viață bună, nu reprezintă decât o resursă electorală de care își amintesc doar înaintea  alegerilor.

În goana după putere, majoritatea participanților la cursa preelectorală au uitat, că aceștia sunt oameni vii, care nu și-au găsit un loc în Moldova nici în timpul „istoriei de succes”, nici în vremurile „politicii echilibrate”, nici acum, când, în loc să desfășoare discuții ample pentru  dezvoltarea unui plan eficient și realist de sprijin al populației, plan care ar atrage migranții moldoveni acasă, așa-numitul președinte negociază cu parteneri străini despre noi oportunități de plecare din țară.

Înainte de alegerile anticipate, partidele politice trebuie să decidă, ce reprezintă pentru ele migranții moldoveni.Congresul civic are o poziție fundamentală în acest sens – concetățenii plecați în străinătate, frații și surorile noastre, tații și mamele, fiii și fiicele, rudele îndepărtate și apropiate, prietenii și colegii – toți aceștia trebuie să fie considerați drept parte integrantă a societății moldovene.

Acesta nu este un „electorat paralel”, nu este un mecanism fără suflet, care doar trimite bani în țară. Pentru noi acești compatrioți sunt rezerva umană necesară lansării programului „Cinci modernizări pentru Moldova”. Toți cei, care au părăsit Moldova în trei decenii, dar care se simt cetățeni moldoveni, care se simt parte a națiunii civile moldovenești, indiferent de limba în care vorbesc și cărui grup etnic aparțin, reprezintă o verigă, care leagă statul moldovean de țările vecine, de Rusia, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, țările arabe, China și Japonia. Este vorba de toate acele state, în care concetățenii noștri au obținut succes, au dezvoltat cele mai bune calități pe care le pot și doresc să le aplice în țara natală.

Cei, care au plecat în străinătate au dreptul să participe la alegeri. Dar au și dreptul de a ști adevărul, că nici unul dintre partidele parlamentare actuale, care pretind la monopolul asupra puterii statale, nu au nici plan și nici o viziune despre cum să scoată țara din criză. Nici un partid nu a dorit să participe la discuțiile inițiate de Congresul Civic pentru dezvoltarea unui astfel de plan.

În acest context, nici formațiunile politice de dreapta și nici cele de stânga, care se află în Parlamentul moldovean dizolvat, nu au dreptul moral să vorbească în numele cetățenilor moldoveni, care se află în străinătate. Aceste forțe politice, care reprezintă un trecut deloc atractiv, nu au nici gânduri și nici idei despre modalitatea de a crea locuri de muncă în țară, despre creșterea nivelul de trai, astfel încât întoarcerea cetățenilor în patrie să fie o alegere de necontestat pentru viața lor viitoare.

Cu privire la problema deschiderii secțiilor de  votare din străinătate pentru  cetățenilor moldoveni, Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic declară:

Unu. Congresul Civic solicită, ca deschiderea numărului de secții de votare în străinătate să pornească de la principiile bunului simț și de la o abordare bazată pe dovezi – acolo unde au existat aglomerații în timpul alegerilor, numărul secțiilor de votare urmează mărit. Desigur, pentru a preveni împărțirea cetățenilor moldoveni în categorii privilegiate și cei supuși interdicției, numărul secțiilor de votare din Federația Rusă ar trebui mărit proporțional.

Doi. Toate formațiunile politice trebuie să renunțe imediat la retorica conform căreia cetățenii moldoveni, care locuiesc în regiunea transnistreană nu au dreptul de a participa la vot. Astfel de declarații pun sub semnul întrebării integritatea teritorială și unitatea statului moldovean și ar trebui privite prin prisma Codului penal.

Trei. Cea mai modernă soluție la problema accesului cetățenilor moldoveni din străinătate la procesul de vot o reprezintă introducerea votului electronic. Faptul că cetățenii noștri încă nu au acces la votul electronic este o rușine pentru reputația tuturor partidelor parlamentare.

Proiectul de lege privind votul electronic și amendamentele la Codul electoral va reprezenta una dintre primele inițiative legislative pe care Congresul Civic le va prezenta noii componențe a Parlamentului. 
În acest sens, oferim posibilitatea tuturor partidelor politice, care participă la alegeri să semneze un angajament public de a sprijini această inițiativă, prin care statul moldovean scapă de înșelăciuni și metode primitive, prin care nu se ia în considerare expresia democratică a voinței cetățenilor moldoveni, oriunde aceștia s-ar afla.

Лента новостей