Victor Nichituș: Tactica tăcerii – Congresul Civic există

Presa din Republica Moldova a anunțat că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a decis să participe la alegerile parlamentare anticipate, dacă acestea vor avea loc. Anunțul este îndrăzneț și poate da oarece surprize doar dacă Vladimir Voronin a reușit să păstreze filiale pe care comuniștii moldovenile-au avut pe timpuri. Lucru de care mă îndoiesc, căci fostul președinte nu a reușit să păstreze pentru partid nici o resursă media mai importantă, scrie pentru cunoscutul analist Victor Nichituș pentru NewsIn.

Este drept că în mentalul colectiv dintre Prut și Nistru mai persistă ecoul vremurilor de stabilitate prin care a trecut statul moldovean timp de nouă ani – 2001/2009.Nu cred că filialele teritoriale ale Partidului Comuniștilor i-au rămas fidele lui Voronin, cred mai degrabă că a avut loc un transfer al acestora către Partidul Acțiunea Comună Congresul Civic, formațiunea politică condusă de Mark Tkaciuc și Iurie Muntean, dar și către Partidul Socialiștilor, urmând traseul politic al echipei Dodon/Greceanâi.

Am văzut la congresul de constituire al Partidului Acțiunea Comună Congresul Civic, din decembrie 2019, un număr mare de activiști tineri ai Partidului Comuniștilor care au anunțat că vor să reabiliteze stânga politică moldovenească pentru că ea s-a compromis.

Potrivit liderilor acestei formațiuni, fruntași ai PCRM care au părăsit Partidul Comuniștilor, Mark Tkaciuk, Iurie Muntean ori Zurab Todua, prioritatea numărul unu a acestei formațiuni este dezvoltarea socială și schimbarea paradigmei de dezvoltare a statului moldovean prin rezolvarea problemelor sociale și demografice prin care trece statul moldovean.

Construcția acestui partid a avut loc de jos în sus pornind de la interesele cetățenilor din spațiul rural și al micilor întreprinzători. Amănuntul acesta oferă garanții că formațiunea politică are capacități solide pentru a oferi surprize mai puțin plăcute celor de pe stânga. Afirmația făcută, că stânga politică moldovenească s-a compromis spune de fapt că, ideologic Congresul Civic face deja concurență socialiștilor. Dar nu numai.

Toate informațiile publice apărute pe rețelele de socializare și nu numai arată că această formațiune politică se pregătește intens de alegerile anticipate.

La 15 februarie filiala sectorului Botanica din municipiul Chișinău a Congresului Civic a înființat/lansat Comitetul pentru un nou parlament, pentru alegeri anticipate. În declarația publică făcută de membrii acestei formațiuni politice se arată că presiunea pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate trebuie să aparțină și societății civile prin crearea de grupuri civile care să militeze pentru asta.

„Considerăm că este necesar să începem o mișcare civică pentru a exercita o presiune democratică la nivel național asupra Parlamentului. În acest scop, creăm un comitet de district pentru un nou parlament, pentru alegeri anticipate corecte. Chemăm locuitorii din sectorul Botanica să se unească, să creeze grupuri care să se opună politicilor înșelătoare și să înceapă în mod solidar să se opună umilinței politice la care sunt supuși în prezent”, se arată în declarația publică.

Comentatorii în vogă ai politicii moldovenești se referă destul de puțin la acțiunile acestei formațiuni, preferând să o ignore. Nu știu dacă este vorba de o tăcere impusă, potrivit căreia dacă cineva lipsește din spațiul public, fenomenul nu există. Acești oameni există, se organizează și nu este exclus că, în cazul unor alegeri anticipate, vor surprinde. Cu cât Congresul Civic va lipsi din spațiul public cu atât ei vor avea timpul necesar să se organizeze în liniște. Timpul a fost/este de partea lor.

Sursa: NewsIN

Лента новостей