(VIDEO) „Karl de la Clara a furat coralii…”. Tkaciuk: „Este uimitor despre ce vorbesc politicienii noștri”

„Este uimitor despre ce vorbesc, zi de zi, politicienii noștri. Este uimitor pentru orice om normal”. O opinie în acest sens a exprimat în cadrul unei apariții televizate la Drochia, Mark Tkaciuk, unul dintre fondatorii „Congresului Civic” și candidat la funcția de deputat.

„Despre ce vorbesc politicienii noștri? Moldoveanul pornește televizorul și se gândește: „Doamne, ce prostii spun ăștia?”. Ca în acea cimilitură de limbă: „Karl de la Clara a furat coralii, iar Clara de la Karl a furat clarinetul (n.ed.: adaptare din limba rusă)”. Și tot așa până la infinit! Poți să-ți sucești limba – cine de la cine a furat, ce a furat, cine și-a vândut mandatul și cu cât la vândut, de ce nu se poate găsi ceea ce s-a furat ziua în amiaza mare și de ce acei oameni mai sunt în libertate”.

Mai mult decât atât, spune Mark Tkaciuk, oamenii sunt nevoiți să asculte ceea ce deja le provoacă voma:

„De exemplu, despre faptul că trebuie implementate oarecare reforme. Fac politică de mai mulți ani, dar nici până acum nu știu ce înseamnă reforme structurale, despre ce vorbesc ei”.

Politicienii însă nu vorbesc deloc despre acele probleme care într-adevăr îi vizează pe cetățenii simpli. Ce-i drept, consideră Tkaciuk, noi nici n-avem cetățeni simpli. Toți cei care trăiesc în Moldova sunt foarte neobișnuiți.

„Toți cei care au găsit posibilități de a rămâne aici, a supraviețui și a mai face câte ceva cu mânile lor, cu capul – sunt oameni deosebiți. Pur și simplu, noi nu le cunoaștem prețul!”

Dar despre ce nu vorbesc politicienii? Asta, consideră Tkaciuk, e cel mai trist. Politicienii ignoră cele mai importante întrebări: „Este oare viață în Moldova?” și „Se mai poate schimba ceva?”.

„Ei nu vorbesc despre faptul că au rămas doar câțiva ani până atunci când numărul angajaților va fi mai mic decât cel al pensionarilor. Asta înseamnă că ne vom transforma într-un stat falimentar. Economia noastră se va destrăma în acel moment, pentru că nu va putea menține nici fondul de pensii, nici cheltuielile curente.

Toți cunosc că oamenii pleacă din Moldova. Dar nimeni nu spune câți anume și din ce categorie fac parte: pentru anul în curs, țara a fost părăsită de 52 de mii de cetățeni activi, angajați în câmpul muncii. Sunt oameni cu studii superioare, cu vârsta de peste 18 ani. Acest număr e comparabil cu populația unui oraș.

Nimeni nu spune despre faptul că una dintre cele mai grele încercări, pandemia de COVID-19, am depășit-o nu grație conducerii țării, ci grație organizării neînfricate a oamenilor.

Nu vorbesc politicienii nici despre faptul că Moldova este pe primul lor în Europa după numărul de îmbolnăviri cu tuberculoză – o maladie demult uitată de țările civilizate.

La fel, suntem pe primul loc în Europa după cazurile de mortalitate în rândul pruncilor și copiilor – ea fiind de zeci de ori mai mare decât în Ucraina și România.

Nimeni nu spune despre faptul că apa din fântâni și izvoare nu mai este bună de băut în ultimii 15 ani, întrucât conține sulfați și nitrați, chiar și detergenți. Iar după volumul apei potabile pe cap de locuitor suntem pe locul 5 de la capăt – în rând cu țăriile din pustiu!

Nimeni nu vorbește despre ceea ce s-a întâmplat cu educația noastră. Noi ne transformăm într-o țară needucată”, a conchis Tkaciuk.

El a adăugat că „Congresul Civic” s-a implicat în alegeri cu un program de schimbări concrete. Este vorba de cinci modernizări, care pot schimba trendul proceselor defectuoase din țară.

Лента новостей