Tkaciuk: Consecințele energomorului ar putea fi comparabile foametei organizate

Consecințele energomorului care a cuprins Moldova, dacă nu va fi stopat, ar putea fi comparabile cu cele ale foametei organizate. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Territoria Svobodî” cu Lilia Burakovski.

Potrivit lui Mark Tkaciuk, diferența dintre anii 47 și 49 ai secolului trecut va consta în ceea că acum locuitorii Moldovei vor fugi peste hotare din cauza unei vieți grele, fără de perspectivă și speranțe în țara natală.

„A început un lanț al unor evenimente dramatice, pe care noi l-am numit „energomor”. Și este într-adevăr un energomor. Iată dacă foametea organizată ar fi fost oprită cu aceleași eforturi, ca și energomorul, foamete n-ar fi fost. Dacă energomorul nu va fi stopat, atunci urmările din punct de vedere statistic, conform numărului de oameni vare vor rămâne în Moldova după această iarnă, vor putea fi comparabile și cu 1947, și cu 1949, singura diferență fiind că, în vremea noastră, oamenii pur și simplu vor fugi din Moldova”, a declarat Tkaciuk.

Începând cu 11 ianuarie, potrivit lui, „Congresul Civic” se află în stare de pregătire politică și protestatară permanentă.

„Noi suntem în legătură telefonică permanentă cu reprezentanții noștri din teritoriu. Am intrat în dialog cu taximetriști, întreprinderi, organizații. Ne-am dat seama că este inutil să stai și să aștepți până când flăcăii noștri din opoziție vor reveni din vacanțele lor de iarnă petrecute prin stațiunile montane, când își vor porni calculatorarele și se vor aduna pe la ședințele lor, se vor scărpina în nas și vor oferi vreun răspuns „Congresului Civic””.

Amintim că pentru ziua de 5 februarie, „Congresul Civic” a anunțat despre desfășurarea unui nou protest, fapt pentru care formațiunea a invitat toți doritorii să se alăture.

„Pe 5 februarie, la ora 13.00, în același loc, în fața Parlamentului, „Congresul Civic” va ieși din nou la o acțiune de protest. „Congresul Civic” cheamă în această zi exact 600 de activiști ai săi din toată țara. Noi îndemnăm toți cetățenii care nu pot rămâne indiferenți să se alăture acestei acțiuni. Fără discursuri și politicieni în fața tribunelor. Doar demonstrarea organizării noatre și hotărârea de a demonstra că poporul Moldovei este capabil să se solidarizeze, se poate opune eficient și găsi soluții comnune pentru ieșirea din cele mai complicate situații. Doar așa, adunându-ne împreună, depășind diferențele și neîncrederea reciprocă, vom reuși să atingem scopul scontat”, se arată în declarația formațiunii.

Criza energetică de proporții în Moldova, în opinia „Congresului Civic”, este o consecință a incompetenței puterii:

„Guvernarea s-a dovedit a fi incapabilă să poarte negocieri calificate cu Gazprom privind contractele de lungă durată, așa cum au reușit partenerii noștri europeni: Germania, Ungaria, România. În rezultat, Moldova – membru al CSI – achită pentru gazul natural în mediu de două ori mai mult decât țările UE și NATO”.

Лента новостей