Activistul civic despre inițiativa Congresului Civic: Voi semna, evident, pentru organizarea unui referendum local în privința sorții Stadionului Republican

Activistul civic Vitalie Sprînceană salută ideea de a organiza un referendum local în privința cedării Stadionului Republican către SUA. Potrivit lui Sprînceană, el este gata să semneze pentru organizarea plebiscitului și îi va îndemna pe alții să o facă. Despre acest lucru activistul a anunțat pe rețele de socializare.

«Partidul Congresul Civic a anunțat despre intenția de a colecta semnături pentru organizarea unui referendum local cu privire la soarta Stadionului Republican, pe care actuala guvernare, trecînd peste orice proceduri de consultări publice și ”sfat cu poporul”, este dispusă să îl vîndă cît mai rapid Ambasadei SUA. Este, de departe, ideea cea mai rezonabilă, pe care a enunțat-o mai multă lume în mod constant în discuțiile despre Stadion. Mark Tkaciuc povestește că el ar fi autorul ideii și e mult de povestit aici: să zicem pentru început că nu e adevărat și că, în linii generale paternitatea/maternitatea acestei idei nu contează…»,  a menționat Sprinceană. 

Potrivit activistului civic, pentru soarta Stadionului nu contează prea mult cine o să strîngă semnături – un partid sau o inițiativă sau o rețea de organizații și inițiative. 

«În toate cazurile va fi nevoie de parteneriate ce vor depăși cadrul unui partid sau unei inițiative. Dacă colectarea de semnături va fi organizată de partide – și la moment sînt cel puțin cîteva partide care s-au mobilizat pro-stadion – atunci acestea vor trebui să găsească formule de colaborare ca să pună împreună resurse și oameni pentru a colecta semnăturile. Colectarea semnăturilor de către inițiative și organizații non-partiinice mi se pare implauzibilă. De aia, probabil, tema Stadionului va fi dusă mai departe de partide, oricît nu ne-ar plăcea faptul că ele ”politizează” protestul.», a mai adăugat Sprinceană.

El menționează, că alte structuri capabile de un asemenea exercițiu nu prea se văd: «Și oare nu asta e chiar misiunea partidelor – să organizeze cetățenii ce le compun în acțiuni și să facă campanie pentru chestii pe care le consideră importante?».

Potrivit lui Sprinceană, punctul politic slab sunt însăși partidele care promovează ideea organizării plebiscitului respectiv: Voi semna, evident, pentru organizarea unui referendum local, probabil îi voi îndemna și pe alții să o facă. Dar voi încerca să separ vocea mea de corul partidelor».

Reamintim că săptămâna trecută Congresul Civic a îndemnat autoritățile să organizeze un referendum local în privința sorții Stadionului Republican. Potrivit formațiunii politice în cazul unei chestiuni atât de sensibile, care atinge interesele și valorile a sute de mii de orășeni, trebuie luate în considerare nu înțelegerile de culoare și deciziile conspirative, ci exclusiv mecanismele de exprimare a voinței democratice și cele ale democrației directe.

Лента новостей