Aripa tânără a „Congresului Civic”, împotriva dezmățului organelor puterii

Aripei tinere a Partidului Acțiunii Comune „Congresul Civic” i-a fost refuzată înregistrarea dintr-un motiv total inacceptabil într-o societate civilizată a secolului XXI. Agenția Servicii Publice nu acceptă faptul că „Congresul tânăr” nu are un beneficiar efectiv, atât de caracteristic organizațiilor sociale și politice care activează în Moldova în ultimile decenii.

Activiștii aripei tinere a „Congresului Civic” au desfășurat azi un protest în fața Agenției Servicii (ASP) Publice din Chișinău, solicitând ca legile în țară să funcționeze efectiv și transparent, nu să fie folosite drept bâtă în mâinile puterii sau mecanisme care să împiedice implicarea civică a tinerilor.

„Organizația socială „Congresul Tineretului” a desfășurat protestul pentru a arăta angajaților ASP că organizațiile necomerciale nu poate avea un beneficiar, pentru că nu există o distribuire a veniturilor. Angajații Agenției consideră că au dreptul de a interpreta buchia legii, uitând că sunt doar simpli executori ai legilor”, a declarat activista Anastasia Vdovicenco.

Motiv formal de refuz al înregistrării, conform reprezentanților aripei tinere a „Congresului”, a fost faptul că în actele prezentate spre înregistrare nu a fost completat rândul cu privire la așa-numitul „beneficiar efectiv”, adică cel care să tragă foloasele din activitarea organizației. Tinerii care contestă decizia ASP sunt convinși că Agenția a încălcat atât legislația internă, cât și cea internațională și nu-și înțelege rolul în sistemul puterii de stat.

Membrul organizației Irina Scripnic a observat în acest sens că „această organizație nu poate avea un stăpân”. Participanții acțiunii au adăugat că „nu vrem să fim un SRL, ci o organizație neguvernamentală”. Dreptul la întrunire, au adăugat protestatarii, nu doar că este fundamental, dar și un element de contracarare a exodului cetățenilor tineri, cu grijă față de țară, care, unindu-și forțele, caută soluții pentru problemele de care le pasă.

Pe scările din fața Agenției Servicii Publice au desfășurat o pancartă cu textul articolului 11 a Convenției europene a drepturilor omului, care proclamă că „orice persoană are dreptul la libertate de întrunire paşnică şi la libertate de asociere, inclusiv a constitui cu alţii sindicate şi de a se afilia la sindicate pentru apărarea intereselor sale”, îndemnând funcționarii să examineze minuțios acest articol și să tragă concluziile de rigoare.

„Serviți legea, nu patronii! Stăpânii aveți doar voi, nu și noi!”, au scandat participanții la protest, promițând să recurgă la toate căile legale pentru a obliga funcționarii să servească societatea, nu interesele private care au scopul de a împiedica dreptul tinerilor și a-i împiedica de la implicarea în soarta țării.

Лента новостей