Astăzi agricultorii au ajuns la marginea sărăciei

Reprezentanţii asociaţiilor de agricultori, micii producători, tinerii antreprenori din domeniul agriculturii se confruntă cu o serie de probleme ani la rând, dar care s-au agravat în ultimul an de guvernare PAS. Pe lângă condiții climaterice deosebit de grave pentru agricultori, seceta nemiloasă, mai suntem distruși și de majorarea extraordinară a prețurilor.

Probabil cu toți cunoaștem proverbul care ne spune „o zi de vară hrănește un an”. Anul acesta am văzut cu toții că pâinea de azi și cea de mâine poate fi cu diferență de preț de vreo 10%. De prețurile la motorină și petrol – uneori ne este frică nu doar să vorbim, dar și să ne gândim.

Astăzi agricultorii sunt puși în situația să aleagă care pământ să-l prelucreze și care poate fi lăsat pârloagă, oamenii au ajuns la marginea sărăciei. Prețurile au crescut de 2 ori, iar consecințele le vom aduna cu toții la toamnă. Această majorare stopează lucrul tuturor agricultorilor, oamenii nu mai au de unde să ei surse financiare pentru a prelucra pământurile, unica ieșire pe care o oferă statul, sunt creditele oferite de bănci la un procent enorm. Nimeni nu știe în cazul în care vei solicita un credit cu procent atât de mare cum vei întoarce acești bani, atât timp cât oamenii nu au o piața sigură și stabilă de desfacere pentru produsele sale.

Realitatea este dură. Producătorii nu au închis împrumuturile de anul trecut. Și dacă iei segmentul de mere, atunci merele depuse în frigider în lipsa pieții și costului enorm de transport, au fost trimise pentru suc pe banuți. Și nu se vede că statul este interesat ca noi să creștem recoltele în continuare. Și acum ce vedem: combustibilul, îngrășămintele, substanțele chimice absolut totul s-a scumpit, utilajele agricole au crescut considerabil în cost.

Dacă Moldova nu are nevoie de agricultură, atunci să spunem că fermierii sunt cerșetori ce împiedică dezvoltarea economiei super moderne și bogate a Moldovei.

Ana-Maria Paunescu, membru al Comitetului Central al Congresului Civic.

Лента новостей