Ciubașenco: Sandu nu a vrut să cumpere gaz rusesc cu 250$

În luna august a anului precedent, Sandu ar fi putut negocia cu privire la livrarea gazului rusesc la un preț maxim de 250$ pentru mia de metri cubi. După declarațiile lui Mark Tkaciuk despre asta, și-a exprimat convingerea că președintele Moldovei nu a dorit să cumpere gazul rusesc la un preț convenabil țării și jurnalistul Dmitri Ciubașenco. „Niciogază „Gazprom” nu a pompat din Moldova atâția bani, precum în timpul regimului „proeuropean” al președintei Sandu. Niciodată autoritățile Moldovei nu și-au omorât propriul popor așa cum o face regimul Sandu, pentru a achita la timp facturile „Gazpromului””, a scris Ciubașenco.

Potrivit lui Tkaciuk, „Gazprom” încă în luna august a propus Moldovei să negocieze un nou preț, care urma a fi chiar mai mic decât cel existent în contractul precedent.

„Ei s-au adresat către Angela Merkel, pentru ca ea să discute cu Vladimir Putin, astfel ca „Gazprom” să meargă în întâmpinarea Moldovei. Și, într-adevăr, „Gazprom” a mers în întâmpinare delegației moldovenești și a încheiat un contract anume pe acele prețuri pe care le-a propus partea moldovenească. Niciun cent mai mult”, a spus Mark Tkaciuk, unul din cofondatorii „Congresului Civic”, în cadrul unei emisiuni la postul găgăuz de televiziune NTS.

Motivul negocierilor eșuate cu „Gazprom”, consideră Dmitпri Ciubașenco, a fost președintele Moldovei: „Ea este un om mândru și foarte complexat. A vorbi despre gaz cu conducerea Rusiei e mai presus decât demnitatea sa. Dar ce va spune Biden? La ce se va gândi Iohannis? Cum va interpreta asta Zelensky? Oare nu o vor învinui „partenerii de dezvoltare” că duce unele tratative separate inacceptabile cu Putin? Nu, zice Sandu, mai bine să stau în căsuță, mai bine îmi ascund capul în nisip, iar cu „Gazpromul” să meargă să negocieze Andrei „Dominatorul” Spînu”.

În zilele de weekend, reprezentanții companiilor de gaze au început a acumula datele de la contoare cu privire la gazul natural consumat de utilizatorii casnici în luna ianuarie. După 15 februarie oamenii vor primi aceste facturi, pe care vor trebui să le achite până pe 20 februarie.

„Oamenii sunt șocați. Ianuarie a fost mai rece decât decembrie, iar tariful din 1 ianuarie a crescut cu 40%, până la 760 euro pentru mia de metri cubi – e mai mult decât în majoritatea țărilor membre ale UE și NATO. Factura medie în luna februarie va crește de două ori în comparație cu ianuarie. Cum să achiți aceste facturi?”, scrie Ciubașenco.

El este convins că Maiei Sandu îi este indiferentă disperarea oamenilor, mulți dintre care au votat-o:

„Și prim-ministra Natalia Gavrilița scuipă pe disperarea oamenilor. Scuipă și Andrei „Dominatorul” Spînu, care a „fericit” moldovenii cu acest contract „convenabil”. Pentru „Gazprom” acest contract, într-adevăr, este foarte și foarte bun, iar pentru consumatorii din Moldova e pur și simplu criminal”.

Problema Maiei Sandu constă în ceea că ea, în genere, nu știe și nu înțelege cum trăiesc cetățenii Moldovei, consideră Ciubașenco. 

„Ea e struțo-președinta, care și-a ascuns capul în nisip și crede că stă „în căsuță”. Ce se întâmplă în jur, pentru ea nu contează. Ea are în cap anumite idei despre această lume și încearcă cu fanatism să le-o impună tuturor celor din jur. Să dispară un popor întreg, dar ea nu va renunța la „principiile și valorile” sale.

Nu luați asta drept sexism, dar starea civilă a Maiei Sandu contează. O femeie singură, care achită 50 de euro pe lună pentru încălzirea apartamentului său, crede că toți din această țară au aceleași facturi și se pot isprăvi cu ele. Ea pur și simplu nu-i înțelege pe ceilalți. Șeful statului e așa o persoană care trebuie să se îngrijească de toți cetățenii acestei țări, dar Sandu nu e capabilă de așa ceva. Ea își va desfășura și în continuare politica genocidului, pentru că o consideră a fi una corectă.

În toată această istorie, întrebări către Sandu nu mai sunt. Cu ea e totul clar. Întrebarea e către toți noi – pe 20 februarie noi toți vom plăti factura integral?”.

„Congresul Civic”, amintim, este singura formațiune politică care protestează împotriva majorării tarifelor la gaz și încălzire. Sâmbăta trecută manifestanții au adus în fața Parlamentului o grămadă de tizic, pe care au înfrumusețat-o cu pancarte cu lozinci precum: „PAS: Al treilea pachet energetic”, PAS – încălziți-vă singuri”, „Băieți: Moldova din nou a călcat în tizic”.

Pe 29 ianuarie „Congresul Civic” a desfășurat prima acțiune de protest în fața Parlamentului. Unul din liderii formațiunii, Mark Tkaciuk a declarat atunci că tarifele stabilite sunt incompatibile cu viața pentru majoritatea cetățenilor.

Formațiunea insistă pe încetarea „Energomorului” și propune mai multe soluții pentru depășirea situației.

„Unu. Reluarea urgentă a dialogului cu „Gazprom” pe bază competentă și încheierea unui nou contract de lungă durată, care ar funcționa, după exemplul țărilor europene, în interesul majorității cetățenilor și a economiei naționale.

Doi. Garantarea transparenței totale a procesului de negocieri cu „Gazprom”. Includerea în delegația moldovenească de negocieri cu „Gazprom” a unor experți cu renume în domeniul energetic, propuși de opoziție.

Trei. Desfășurarea unui protest civic capabil să ducă actuala putere la un gând simplu, că în Republica Moldova locuiesc nu doar ambasadorii unor state străine, dar și cetățenii acestei țări, oameni – în etate, femei, copii, tineri”, se arată în declarația formațiunii.

Лента новостей