„Congresul Civic”: Acțiuni de protest la Bălți și Cahul

Sâmbătă, 12 februarie, „Congresul Civic” a desfășurat două acțiuni informativ-politice la Bălți și Cahul. Mesajul acestora este același – tarifele nebune la gaz, încălzire, combustibil și electricitate. Marea majoritate a cetățenilor Moldovei nu-și pot achita serviciile comunale. Participanții au ieșit pe străzile din Bălți și Cahul cu pancarte „Stop Energomor!”, transmite eNews.

Potrivit lui Mark Tkaciuk, unul din liderii „Congresului Civic”, susținătorii formațiunii au împărțit flyere propagandistice și au explicat oamenilor de ce a eșuat formațiunea de guvernământ și ce trebuie să facă cetățenii pentru a se proteja și a-și întoarce demnitatea, cum să-și apere activ dreptul la dreptate.

„Două grupuri mari de susținători ai „Congresului Civic”, a câte 500 de persoane fiecare, au desfășurat acțiuni la Cahul și Bălți. Guvernarea nu le-a oferit cetățenilor o altă soluție – noi trebuie să ne apărăm dreptul la viață în această țară. Oamenii părăsesc țara pentru că aici e imposibil de trăit”, a menționat Tkaciuk.

Iurie Muntean a subliniat, în cadrul acțiunii de la Cahul, că Moldova achită cel mai înalt preț pentru gazele naturale în Europa, după care s-a întrebat retoric – „Noi ce, suntem mai bogați decât toți?”

„Din cauza managementului defectuos al PAS a fost semnat un contract dezastruos pentru cetățenii Moldovei cu Gazprom, conform căruia noi cu Dvs. achităm cel mai înalt preț la gaz din Europa. Am impresia că suntem distruși intenționat. Așa nu se mai poate trăi”, a declarat Muntean.

„Prin aceste acțiuni, noi trebuie să-i arătăm guvernării incompetente și destructive pentru noi a partidului PAS că, în această țară, în care au rămas un pic mai mult de 2 mln. de cetățeni, că acești cetățeni sunt în stare să-și unească eforturile și să-și apere drepturile”, a menționat Iurie Muntean.

„Motivul celor ce se întâmplă în țară este unul singur – incompetența guvernării, lipsa de responsabilitate a puterii, lipsa voinței politice, capacitățile de negociere privind un preț acceptabil în numele majorității cetățenilor. Toate aceste prețuri și tarife sunt incompatibile cu viața. Noi numim asta ENERGOMOR”, a declarat Mark Tkaciuk la Bălți.

El a menționat că pe 11 ianuarie „Congresul Civic” a propus tuturor forțelor politice de opoziție să se unească:

„Noi am propus să ieșim la protest în numele majorității cetățenilor, în numele intereselor acestora, în numele supraviețuirii familiilor lor. Cât timp stimabila noastră opoziție se gândește, „Congresul Civic” protestează. Astăzi la Bălți și Cahul. Înainte de asta la Chișinău. Și vom continua să facem asta, până când vom reuși să adunăm toți cetățenii care vor începe, alături de noi și noi alături de ei, a lupta pentru supraviețuirea noastră comună”.

Prețurile pot fi micșorate, a afirmat Tkaciuk. Iar „Congresul Civic” vă spune cum se poate realiza. Pentru asta, potrivit lui Tkaciuk, guvernarea trebuie să fiecu gândul nu la cele 20 de ambasade din Moldova, dar la cele 2,5 mln. de cetățeni:

„Noi împărțim astăzi ziare nu pentru a ne face reclamă și a spune despre cine suntem. Noi spunem în acest ziar că scăparea este posibilă. Pentru asta trebuie, pur și simplu, să fii o guvernare competentă și responsabilă, să ai voință politică și să fii cu gândul nu la cele 20 de ambasade străine din Moldova, ci la cele 2,5 mln. de cetățeni, pentru care astăzi viața în Moldova este incompatibilă cu prețurile actuale. Iată de ce, noi spunem – stop ENERGOMOR!”.

„Legea cu privire la Viață în locul legii junglei” este una din inscripțiile de pe pancartele participanților la protest. Ei consideră că viața în Moldova trebuie protejată.

„Congresul Civic” nu e doar singura formațiune de opoziție care protestează împotriva majorării prețurilor și tarifelor, dar și propune soluții concrete pentru depășirea acestei situații extrem de dificile.

„Speranță există. Cel puțin, prin faptul că noi împreună ne demonstrăm capacitatea de a ne uni, capacitatea noastră de a ne proteja drepturile. Și cerem adoptarea de către guvernare a Legii cu privire la Viață, revizuirea conceptului de „minim de existență”, adoptarea Legii cu privire la Banca de stat, introducerea cotei zero pentru venitul reinvestit, pentru a oferi întreprinderilor noastre șansa de a supraviețui. Apropo, anume asta a promis și PAS”, a menționat Iurie Muntean.

Proiectul de lege cu privire la Viață, care este discutat de către experții economici din țară la inițiativa „Congresului Civic”, trebuie expediat Parlamentulu în calitate de inițiativă legislativă. Acesta prevede că suma tarifelor pentru toate serviciile comunale nu trebuie să depășească cumulativ 15% din salariul mediu pe economie.

Legi similare nu există în alte țări. Dar nici în Europa nu există o altă țară în care, tarifele pentru energia electrică, gaz și încălzire să consume cea mai mare parte a veniturilor cetățenilor.

Totodată, Legea cu privire la Viață asigură cetățenii țării de eventualitatea unei guvernări incompetente.

Pe 29 ianuarie, „Congresul Civic” a desfășurat o acțiune de protest în fața Parlamentului țării. Protestatarii s-au înarmat cu pancarte, baloane de culoare neagră de care au legat lozinci precum „Să-i dăm gaz regimului”, „PAS, cu voi, nici lumină, nici gaz!” și altele. Manifestanții au îndemnat toți cetățenii la solidaritate.

O săptămână mai târziu, „Congresul Civic” a adus în fața Parlamentului o grămadă de tizic. Grămada a fost înfrumusețată cu pancarte cu inscripțiile „PAS: Al treilea pachet energetic”, „PAS, încălziți-vă singuri”, „Băieți: Moldova din nou a călcat în tizic”.

Ulterior, coloana s-a îndreptat spre clădirea Guvernului unde, protestatarii au lăsat în jur de o sută de pancarte de culoare neagră cu promisiunile PAS. „Aceste promisiuni și-au pierdut orice sens timp de doar jumătate de an”, a concluzionat Mark Tkaciuk.

Лента новостей