„Congresul Civic” de Ziua lucrătorului medical: Este evident că eroii noștri nu sunt deloc politicienii

Stimați medici și farmaciști, specialiști și lucrători ai sistemului de ocrotire a sănătății, studenți la medicină,

Oamenilor le este caracteristic să aprecieze ceva, doar atunci când pierd asta. Iar în perioada pandemică, cu toții am avut de pierdut foarte mult și pe foarte mulți. Doar destabilizarea modului nostru obișnuit de viață – închiderea hotarelor între țări și continente, blocarea unor întregi ramuri ale economiei, distanțarea socială și obligațiunea de a purta măști în spațiul public – ne-a arătat cât de fragilă este viața umană. Cât de sensibil este modul nostru de viață, aparent de nezdruncinat. În fața unei amenințări invizibile cu toții ne-am dovedit a fi egali și, așa cum ni s-a părut inițial, puțini erau gata să opună rezistență acestui risc eminent, prin cunoștința, experiența, perseverența și dăruirea sa.

Nici până în prezent, aportul Dvs. în combaterea epidemiei de coronavirus nu a putut fi apreciat la justa valoare.

Astăzi este evident că, eroii noștri nu sunt deloc politicienii. Această înaltă titulatură aparține de drept celor care, cândva, au pronunțat cuvintele „jur să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii”, oferind ajutor medical celor care au nevoie de ea, indiferent de sex, culoare, vârstă, viziuni politice sau starea financiară.

Eroi sunt cei care și-au îndeplinit obligațiunile de serviciu până la capăt – în pofida fricii și îndoielilor,  suportând greutăți sociale și financiare, lipsindu-se de odihnă și fiind într-o stare de stres permanentă. Eroi sunt cei care salvând viețile altora, au căzut ei înșiși victime ale virusului. Veșnică pomenire și glorie efortului lor, realizat pe câmpul profesional.

Medicul astăzi este mai mult decât un simplu specialist în sistemul ocrotirii sănătății. Stând „în prima linie”, ați dat încredere societății că lupta pentru combaterea crizei pandemice nu este una din start pierdută șa ați demonstrat acest lucru, în pofida tuturor pierderilor și suprasolicitării. Dar lupta nu s-a încheiat, atât timp cât mai există cazuri de infectare și există cei care sunt gata să lupte în continuare. Este un exemplu elocvent de responsabilitate umană și profesională, demonstrată în condiții fără de precedent, în condiții de susținere insuficientă din partea statului, a jocurilor politice din Parlament, a isteriei din societate și activizării radicaliștilor gata să speculeze sau să nege existența pandemiei de COVID-19.

Moldova este obligată să investească în domeniul medicinei. Iar medicina, în rezultat, trebuie să devină una modernă și accesibilă tuturor. Anume cu aceste propuneri „Congresul Civic” intenționează să-și înceapă activitatea în organul legislativ al țării. Prioritatea unor investiții publice masive în domeniul Sănătății trebuie adoptată la cel mai înalt nivel – în noua Constituție a Moldovei.

Partidul Acțiunii Comune are marea onoare să o aibă în primii săi trei candidați la funcția de deputat pe doctorul în științe medicale Ala Reajeva, unul dintre conducătorii acțiunilor de combatere a pandemiei în țara noastră, care a mers din proprie inițiativă să lucreze într-o funcție ordinară atunci când a început epidemia. Exemplul ei, dar și a altor medici și specialiști demonstrează că țara are oameni cu demnitate, neclintiți în fața provocărilor și pericolelor, gata să-și jerfească propria viață și viața de familie în numele fiecăruia dintre noi.

Stimați medici, farmaciști, lucrători ai sistemului medical,

Permiteți-ne să Vă urăm ani mulți și fericiți, o viață decentă și sigură, succese în activitate, respect din partea societății, pace, sănătate și bunăstare rudelor și apropiaților voștri. Sunteți adevărata comoară a națiunii noastre multietnice. Sunteți mândria țării. Noi credem că nu e departe acea zi în care statul se va întoarce cu fața către Dvs., începând a Vă restitui datoria neprețuită.

Noi, membrii Partidului Acțiunii Comune „Congresul Civic” ne obligăm să depunem tot efortul și străduința pentru ca acest lucru să se producă cât mai curând posibil.

Slavă Eroilor și Vă mulțumim pentru tot!

Лента новостей