HOTĂRÂREA CELUI DE-AL DOILEA CONGRES AL PARTIDULUI ACȚIUNII COMNUNE – CONGRESUL CIVIC. Text integral

HOTĂRÂREA
CELUI DE-AL DOILEA CONGRES
AL PARTIDULUI ACȚIUNII COMNUNE – CONGRESUL CIVIC

17 decembrie 2022
mun. Chișinău

Ultimii trei ani după Congresul de constituire al Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, din 8 decembrie 2019 au fost și sunt în continuare pline de evenimente de grea cumpănă atât pentru partid, cât și pentru întreaga țară. 

Pandemia Covid-19 cu consecințele acesteia social-economice până în prezent în plină desfășurare. Alegerile parlamentare anticipate, în cadrul cărora Congresul Civic urma să facă imposibilul – să intre în contact direct sau indirect cu sute de mii de cetățeni în decurs de 6-7 săptămâni, promovând programul său inovativ de guvernare, dar și să demonstreze alegătorilor într-o formă maximal vizibilă potențialul de organizare și mobilizare al unui partid tânăr, fondat doar cu un an înainte.

După încheierea perioadei tradiționale de 100 zile de „grație” pentru Guvernul Gavriliță, reluarea plenară și intensă a activităților Congresului Civic în decembrie-februarie 2021-2022, care ne-a permis să intrăm în topul actualităților mai multor agenții media internaționale. Iar după asta întreruperea forțată și bruscă din cauza războiului în Ucraina. Războiul, care practic a distrus spațiul politic, precum și cel informativ în ceea ce privește o agendă politică constructuvă și pozitivă în Republica Moldova. Războiul, care a lovit puternic și în atmosfera din interiorul partidului pentru mai multe luni următoare.

Anunțata noastră ieșire în fața Parlamentului cu un set de propuneri politice și social-economice, inclusiv o suită întreagă de proiecte de acte legislative, preconizată pentru data de 25 februarie 2022, fiind amânată pentru o perioadă nedeterminată.

Faptul că Congresul Civic a reușit să trăiască acești ani dificili, cu toate pierderile pe alocuri dezastruoase, pe care le-am îndurat, se datorează nu numai faptului, că partidul a dat dovadă de a fi o autentică camaraderie, bazată pe un anumit compendiu de idei, valori și abordări, dar și o organizație veritabilă, care muncește zi de zi din îndemnul inimii. 

Toate acestea au permis Congresului Civic să-și fortifice imaginea drept un partid cu adevărat de stânga, purtător al valorilor științei și umanismului, partid pragmatic, inovativ și orientat spre viitor. 

Lucrările celui de-al doilea Congres (Congresul II) au reflectat și au fixat cu lux de amănunte toate circumstanțele prezentate mai sus atât prin rapoartele prezentate, cât și prin propunerile parvenite cu privire la documentele partinice.

Luînd în considerare cele menționate mai sus,

Congresul II HOTĂRĂȘTE:

1. A lua act de raportul tov. Marc Tkaciuk „Raportul Comitetului Republican și situația politică în țară”.

2.A lua act de raportul tov. Iurie Muntean ”Cu privire la provocările social-economice și pașii primordiali de depășire a acestora” și a amplifica activitățile de cercetare cu atragerea experților atât locali, cât și internaționali, în ceea ce privește instrumentarul politic, juridic și social-economic al ”Programului celor 5 modernizări pentru Moldova”, care urmează să servească drept program de guvernare cu aplicativitate imediată.

3.Aparatul partidului va sistematiza toate propunerile parvenite în cadrul dezbaterilor și va pregăti un raport pentru aprobare la următoarea plenară a Comitetului Republican al Congresului Civic.

4.A fortifica și intensifica lucrul organizatorico-partinic în vederea structurării orizontale a partidului și asigurării prezenței Congresului Civic în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I nu numai în zona urbană, dar și în zona rurală a țării.

5.A începe imediat lucrările de pregătire a partidului pentru alegerile generale locale din anul 2023 și, în primul rând, identificarea persoanelor reputate, care corespund criteriilor personale, morale, profesionale și organizatorice pentru a fi înaintate din partea Congresului Civic la alegerile generale locale din anul 2023 și formarea echipelor de promovare.

6.A însărcina Comitetului Executiv și Comitetul Republican a elabora, aproba și propune public, în condiții de maximală transparență, platformei ”Agenda Comună” proiectul de consolidare a eforturilor și activităților protestare, inclusiv în contextul pregătirii către alegerile generale locale din anul 2023,  și contra acțiunilor provocatoare și devastatoare la adresa societății, statului și democrației, întreprinse de Partidul Acțiune și Solidaritate împreună cu Partidul ”Șor”.

Лента новостей