Congresul Civic: Noul Parlament este ultima șansă pentru cetățenii moldoveni la o viață demnă

Pe 30 ianuarie a avut loc ce-a de a III Plenară a Comitetului Republican al Congresului Civic, în cadrul căreia membrii organului au adoptat declarația privind necesitatea stringentă de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate. 

Republica Moldova degradează rapid. 2020 fiind un an foarte dificil, a agravat și mai mult criza existentă. Resursele republicii – suveranitatea și statalitatea, societatea, economia și toate componentele acesteia – se topesc într-un ritm fără precedent.

Pentru noi, membrii Comitetului Republican al Partidului Acțiunii Comune Congresul Civic, este evident că actuala clasă politică nu este în măsură să facă față provocărilor de astăzi și este incapabilă să îndrepte țara pe calea dezvoltării sociale și economice progresive.

Incapacitatea de a lua măsuri adecvate în timpul pandemiei, participarea criminală la campania electorală neconstituțională a alegerilor prezidențiale, campania de vaccinare aparent eşuată și utilizarea culegerilor «neîmbătrînite» de «teme aprobate», care mereu divizează societatea, ne demonstrează încă o dată că Moldova rămâne un stat capturat. Capturat de către corupția totală, obtuzitatea fenomenală și îngustimea ideativă a clasei politice dominante, care folosește tot arsenalul său politic sărăcăcios și sordid pentru a se menține la putere cu orice preț.

Toate organele cheie ale statului, de la Curtea Constituțională până la Guvern și principala moștenire a fostului regim autoritar – Parlamentul – continuă să protejeze cu sârguință „realizările” domniei sale Vladimir Plahotniuc, și anume: «amendamentele» în Constituție prin acțiunile penale ale judecătorilor Curții Constituționale, schemele de corupție și, cel mai important, propria lor poziție de intangibilitate.

La un an și jumătate după «detronarea» principalului oligarh moldovean, devine clar cu desăvîrșire și pentru toți, că intervenția chirurgicală oportună și operativă efectuată de către partenerii externi ai Moldovei nu este suficientă pentru a elibera cu adevărat instituțiile statului de practicile vicioase vechi formate pe parcursul ultimilor decenii în statul moldovenesc. Pentru aceasta este nevoie de voința majorității cetățenilor Republicii Moldova, care poate fi exprimată prin alegerea principalului organ reprezentativ al republicii – Parlamentul Moldovei.

Fiind una dintre creațiile fostului regim autoritar, ales în cadrul unui sistem electoral pungășesc, actualul Parlament este principalul obstacol în calea dezvoltării Republicii Moldova. Fără excepție, toate partidele, care au intrat în organul legislativ în 2019 şi-au încercat deja aptitudinile în rolul guvernanților, fie ca parte a unei coaliții oficiale sau sub acoperire. Toate configurațiile politice posibile și imposibile au fost deja testate, toate încercările de a se manifesta au fost epuizate.

Nu mai avem timp să urmărim jocurile inutile și obscure ale șarlatanilor politici locali, jocul de cuvinte dubios al infractorilor, care au pus stăpânire pe ecranele TV, cei, care se ascund în spatele imunității parlamentare.

Prin urmare, pentru noi, membrii Comitetului Republican al Partidului Acțiunii Comune Congresul Civic, alegerile anticipate în Parlamentul Republicii Moldova sunt văzute, ca singura cale posibilă de ieșire din actuala criză fatală, poate singura șansă de a salva statalitatea moldovenească.

Datorită alegerilor parlamentare, Moldova poate avea șanse pentru o agendă politică calitativ diferită. În Moldova, după decenii de degradare târâtoare, ar putea veni o nouă etapă de dezvoltare politică, etapă cu noi forțe politice în Parlament, forțe capabile să privească și să aprecieze la justa valoare rolul și funcțiile statului în lumea modernă.

Forțe, care sunt în stare să asigure realizarea efectivă a dreptului cetățenilor la o viață demnă și la justiție, să rezolve problemele sociale și economice urgente, să stabilească noi principii ale politicii externe și să modernizeze instituțiile statului, și apoi întreaga țară.

Noul Parlament este ultima șansă pentru cetățenii moldoveni la o viață demnă.

Chișinău, 30 ianuarie 2021

Лента новостей