Congresul civic: „Parlamentul actual nu a devenit un centru anticriză. Creditul guvernării a expirat”

La 18 ianuarie a avut loc ședința plenara a Comitetului Republican a Congresului Civic. In cadrul acesteia au fost prezenți reprezentanți din absolut toate organizațiile raionale a partidului. Adițional chestiunilor organizaționale, în plen s-a discutat si situația actuala politică din Republica Moldova, în urma căreia Comitetul Republican a adoptat rezoluția corespunzătoare.

2020 ar putea deveni ultimul an al independenței moldovenești. Asupra țării și a poporului planează amenințări dezastruoase. Guvernarea însă nu le observă, guvernarea nu reacționează la ele.

Statul este în pragul unui faliment social total. Populația activă fuge din țară. Pleacă toți cei care pot – reprezentanți ai profesiilor muncitorești și inginerești, pedagogi, medici, tineri. Sărăcia totală, ilegalitățile generale, lipsa unui venit stabil, vulnerabilitatea în fața criminalității – toate acestea marchează destinul celor care rămân în Moldova.

Încrederea în stat și în instituțiile statului se reflectă în niște cifre care până nu demult păreau neverosimile – o treime din cetățeni sunt gata de lichidarea independenței republicii moldovenești. Acesta nu este un verdict al unor unioniști convinși, ci al oamenilor simpli, disperați, care și-au pierdut încrederea și în eventualele transformări din țară, și în posibilitățile lor de a influența eficient asupra guvernării. Și toate acestea, în contextul unei infrastructuri făcute praf, al dezastrelor tehnogene, al unei catastrofe sistemice și ecologice totale.

Ani la rând, când puterea de stat din țară era, de facto, proprietatea unei singure persoane, aceste amenințări erau trecute sub tăcere, mușamalizate. Însă și guvernarea actuală se poartă în așa fel de parcă Moldova dispune de resurse inepuizabile de timp pentru schimbări spre bine, pentru depășirea unei eventuale catastrofe.
Pentru toți este clar deja că Parlamentul ales la 24 februarie 2019 a dat dovadă de incapacitatea totală de a deveni un centru anticriză, un loc unde se formează o agendă a zilei principial nouă pentru supraviețuirea economică a țării, pentru salvarea poporului.

Acest parlament nu a fost în stare să profite de rezultatele voinței politice manifestate de Rusia, Uniunea Europeană și SUA pentru eliberarea țării de regimul puterii personale a oligarhului Plahotniuc.

Parlamentul s-a dovedit a fi o adunare de teoreticieni neputincioși și lipsiți de voință, incapabili pentru o luptă decisivă contra clanurilor banditești din economie, justiție, poliție și vamă. Dimpotrivă, prin crearea unei majorități noi, Parlamentul a restabilit influența Partidului Democrat care părea că se clatină, a consolidat sistemul de guvernare oligarhică, dar deja cu un alt șef – Igor Dodon. Parlamentul a devenit un loc pentru conspirații noi împotriva poporului Moldovei, un loc pentru inventarea unor scheme noi de îmbogățire personală pentru câteva sute de boieri nou-apăruți.

Acest Parlament, alcătuit conform regulilor sistemului mixt al lui Plahotniuc, nici nu putea fi altfel. El a fost inventat exclusiv pentru a asigura securitatea elitei de la guvernare. Nu pentru popor, ci împotriva majorității poporului.

Moldova nu are nevoie de un asemenea Parlament, de o asemenea guvernare, de o asemenea putere. Putem să experimentăm câteva luni cu această guvernare, să-i oferim o șansă după alta, însă nu există siguranța că în societatea moldovenească va fi mai multă justiție, iar numărul locuitorilor nu va continua să se micșoreze dramatic. Și în consecință, ne vom pomeni în situația când orice transformări vor fi deja imposibile, nu va avea cine să le realizeze. Aceasta nu este o perspectivă pentru următorii ani, ci pentru următoarele luni.

În această situație, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic îi îndeamnă pe toți politicienii responsabili, activiștii civici, cetățenii care nu sunt indiferenți să promoveze o campanie corectă, deschisă și consecventă pentru alegeri parlamentare anticipate. Țara nu are nevoie de un organ legislativ alcătuit din protejați plahotniuchiști, care construiesc socialismul pentru sine și capitalismul sălbatic pentru majoritatea. Țara are nevoie de aleși ai poporului demni, pregătiți să schimbe sentința abuzivă și nedreaptă împotriva Republicii Moldova în momentul cel mai dificil al istoriei noastre.

Noi îi îndemnăm să inițieze fără întârziere prezentarea și dezbaterea inițiativelor publice despre căile de salvare a poporului Moldovei, să propună societății pentru dezbateri programe clare, explicite, realizabile de modernizare a țării în interesele majorității sărăcite și nedreptățite. Din partea sa, Congresul Civic este gata de discuțiile publice, criticile, perfecționarea Planului de acțiuni „Republica Moldova: 2020-2025”, care a fost prezentat la Primul Congres al partidului. În locul încercărilor ideologice primitive ale guvernării, noi toți împreună trebuie să venim cu o agendă autentică a zilei și cu un proiect național de reorganizări.

Cetățenii Moldovei nu așteaptă un miracol economic imediat și un belșug gastronomic. Experiența și cunoștințele lor au format demult imunitate împotriva demagogiei și populismului.

Oamenii așteaptă și cer în primul rând echitate. Ei conștientizează faptul că doar acolo unde apare echitatea, apare și speranța. Acolo unde crește speranța, înflorește viața, apare loc pentru dezvoltarea demnă a viitoarelor generații. Este ceea ce stăpânii de astăzi ai țării nu vor înțelege niciodată. Pentru noi însă este clar esențialul: fie Moldova va deveni echitabilă, fie ea va dispărea. O a treia opțiune nu există.

Chișinău, 18 ianuarie 2020

Лента новостей