CU PRIVIRE LA RĂZBOIUL ÎN UCRAINA. POZIȚIA CONGRESULUI CIVIC

CU PRIVIRE LA RĂZBOIUL ÎN UCRAINA.
POZIȚIA CONGRESULUI CIVIC.

De aproape opt luni în centrul Europei, în Ucraina, ia amploare o dramă crudă. Război. Fără precedent pentru secolul XXI atît prin atrocitate și absurditate, cît și prin perspectivele sale distrugătoare și imprevizibile. Acest război, ca și toate războaiele, care au fost provocate în spațiul postsovietic, are o singură cauză fatală – capitalismul pirateresc, jefuitor, banditesc, ce s-a instaurat pe teritoriul fostei URSS.

Doctrinele național-patriotice și revanșarde sînt unicul satelit ideologic al acestei ordine sociale. Satelit ideologic, care deseori face drept incompatibilă coexistența pașnică a noilor state independente, provocînd conflicte între ele. În locul unei lupte comune pentru un viitor bazat pe umanism și egalitate, cu toții sîntem martorii unui război atotcuprinzător pentru trecut, pentru himerele renașterii și triumful spiritului național. În locul împreunării eforturilor în cadrul unei rezistențe comune împotriva provocărilor globale – climaterile, ecologice și sociale – extinderea irațională a NATO spre Est și, drept răspuns, o reacție conservatoare sub formă de încercări de a împărți Europa în sfere de influență și dominare.

Pentru Republica Moldova războiul din Ucraina este cea mai grea provocare. Frenezia generală a dezumanizării, scindarea societății în grupări de fani agresivi în jurul ciocnirii dintre “orki” și “ukri”, ardoarea militaristă a unei îndregi hoarde de comentatori politici, precum și indiferența demostrativă a autorităților față de soarta propriei țări pașnice – este o simptomă gravă a maladiei, care duce direct spre implicarea pașnicei Moldove în război.

Partidul politic Congresul Civic consideră necesar să-și afirme din nou poziția sa cu privire la subiectul în cauză.

Unu. Noi condamnăm războiul. Congresul Civic consideră, că războiaele nu pot și nici într-un caz nu ar trebui să servească drept instrument în rezolvare a contradicțiilor interstatale, indiferent de gradul complexității acestora. Deja nu există îndoieli, că în aceste războaie nu sînt și nici nu vor fi învingători, iar potențialul escaladării este plin de riscul autodistrugerii întregii civilizații omenești. Noi credem, că capacitățile comunității internaționale, voința popoarelor Rusiei și Ucrainei sînt suficiente pentru rezolvarea problemei integrității teritoriale a Ucrainei într-un mod pașnic. Oricît nu ar fi de dificilă și îndelungată această cale. Războiul în Ucraina este o șansă de a demonstra cele mai moderne tehnologii de conciliere, dar nu un motiv pentru autosacrificare în masă și nenumărate jertfiri umane.

Doi. Răspunsul societății moldovenești la războiul din Ucraina a fost dubla creștere a susținătorilor neutralității Republicii Moldova. Toate sondajele arată, că o astfel de părere este împărtășită de majoritatea copleșitoare a cetățenilor Moldovei. Poziția lor, de fapt, înseamnă refuzul total de a participa la războaie, refuzul de a aplica forța în relațiile internaționale și urmează să fie un exemplu pentru așa zisele elite politice, care tratează cu un dispreț deschis orice agendă de pace, dorind cu înfocare implicarea Republicii Moldova în unele sau altele blocuri politico-militare. Neutralitatea este o adevărată idee națională a societății moldovenești, o alegere politică internă nescrisă. Alegere, care este îndreptată spre consolidarea tuturor forțelor în afirmarea obiectivelor de bază a statului – lupta împotriva degradării sociale, sărăciei, pentru o dezvoltare economică veritabilă și justiție socială. Această nouă poziție a majorității trebuie în sfîrșit să-și capete confirmarea consituțională minuțioasă, iar comunitatea internațională trebuie să o trateze cu respect și recunoaștere garantată.

Trei. Situația războiului impune autoritățile Moldovei, societatea civilă și partidele politice să găseacă puterea de a porni o cooperare stabilă cu Transnistria. Anume în aceste zile și luni tragice este important ca Chișinăul și Tiraspolul să găsească temeiuri pentru a demonstra o mai mare încredere reciprocă în susținerea comună a unei agende antimilitariste în regiune, precum și consolidarea eforturilor de opunere a rezistenței contra provocărilor informaționale și tentativelor de destabilizare. Aceasta va fi singura reacție corectă, pur umană la situația războiului, care va găsi înțelegerea și sprijinul întregului popor al Republicii Moldova.

Congresul Civic va depune toate eforturile pentru a realiza această poziție în practica sa politică. Pragmatica contemporanității este, că numai soluțiile pașnice ne pot schimba societatea și cultura în bine, iar războiul, după cum arată experiența modernă, este cea mai blestemată din antiutopii.

Лента новостей