Declarația Comitetului Executiv al „Congresului Civic”, Chișinău, 17 februarie 2022

„Pe 25 februarie, chemăm la un marș comun sub drapelele de stat ale Republicii Moldova. Vom propune Parlamentului soluțiile necesare pentru a pune capăt imediat catastrofei umanitare”.

Stimați prieteni,

Așa nu mai poate continua. Poporul Moldovei și economia țării trec printr-o catastrofă. Tarifele și prețurile omoară rămășițele garanțiilor sociale, fac imposibile și lipsite de sens orice activitate antreprenorială sau economică. Guvernarea este confuză, neorganizată și incompetentă. Toate acțiunile acesteia doar înrăutățesc situația cetățenilor. Rezultatul acestei catastrofe este deja evident – eșuarea Republicii Moldova ca stat și transformarea teritoriului țării noastre într-o nouă zonă de conflict, de confruntare și ruină.

Acestei incompetențe guvernamentale trebuie să-i contrapunem responsabilitatea noastră civică, capacitatea de a ne uni și a găsi soluții comune corecte. Ultimele luni au demonstrat că în societatea noastră există o rezervă de idei constructive cu privire la modul în care pot fi micșorate toate tarifele pentru serviciile comunale, prețurile la gaz și energia electrică, dar și cum să scoți economia din colaps. Cota zero pentru venitul reinvestit, TVA 0% pentru gazele naturale furnizate, noi negocieri cu Gazprom cu participarea experților înaintați de opoziție, demonstrarea voinței politice în combaterea sărăciei organizate și adoptarea Legii cu privire la Viață în Moldova.

Noi suntem capabili de a ne conjuga eforturile și a înainta toate aceste solicitări actualului Parlament. Suntem obligați să luptăm pentru drepturile noastre și să înaintăm acestei guvernări viziunea noastră comună în scopul de a pune capăt acestei catastrofe. Noi trebuie să obligăm Parlamentul să discute nu doar cu ambasadorii străini, dar și cu propriii cetățeni. Trebuie să trezim legiuitorii și să-i impunem să-și îndeplinească obligațiunile lor civice – stoparea dezastrului social, scoaterea sărăciei organizate în afara legii și întoarcerea Moldovei pe calea progresului și dezvoltării.

Pentru ziua de vineri, 25 februarie, îndemnăm toți cetățenii responsabili și implicați, îndemnăm activiștii civici și politici, să ne îndreptăm într-un marș comun spre clădirea Parlamentului. Fără simboluri de partid, doar cu drapelele Republicii Moldova. Toți împreună, vom desfășura în fața principalului organ legislativ al țării congresul național „Pentru Viață în Moldova”. Vom adopta împreună deciziile pe care le vom înainta Parlamentului spre executare obligatorie. Inclusiv, vom decide dacă merită sau nu să continuăm să plătim cu smerenie pentru propria noastră moarte timpurie.

Da, nimeni și niciodată nu a făcut asta în țara noastră. Nu unii împotriva altora, ci demonstrarea înțelegerii civice a faptului că ieșirea din catastrofă poate fi găsită doar împreună. Și că doar așa – în unitatea societății civile și a deputaților aleși – această soluție poate fi adoptată.

Astăzi, ca niciodată, noi trebuie să depășim diferențele noastre politice și lingvistice. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să putem să ne demonstrăm calitățile noastre umane și civice. Doar așa vom obține victoria noastră comună asupra prostiei profesionale și degradării social-economice.

Лента новостей