Declarația Congresului civic: Înșelătoria lui Plahotniuc împotriva lui Mark Tkaciuk. La ce le trebuie aceasta socialiștilor?

Zilele acestea, presa controlată de Dodon și Partidul Socialiștilor a început să distribuie de zor o informația despre uni dosar penal intentat împotriva lui Mark Tkaciuk. Unele dintre ele chiar s-au grăbit că comunice cu bucurie că Mark Tkaciuk este deja tras la răspundere penală. Probabil, presa respectivă crede că toate acestea ar trebui să-l discrediteze pe colegul nostru și să lovească în Partidul Politic Congresul Civic.

În legătură cu aceasta, Congresul Civic este nevoit să prezinte o declarație specială.

Unu. Dosarul penal împotriva colegului nostru a fost intentat de procurorul Adriana Bețișor, în baza articoluui despre evaziune fiscală, în luna septembrie 2017. Până nu demult, Mark Tkaciuk nu a fost informat nici despre existența acestui dosar, nici despre conținutul posibilelor acuzații. Acum e clar deja că acest dosar a fost falsificat cu scopul de a organiza „legal” unele acțiuni operative în raport cu Mark Tkaciuk – interceptarea telefoanelor și urmărirea. Este exact ceea ce s-a întâmplat timp de câțiva ani. În toată această perioadă, Mark Tkaciuk a continuat să fie un critic public activ al regimului lui Plahotniuc, dar și al partenerului politic al acestuia, Igor Dodon – a scris articole și a oferit interviuri, din câte se știe, fără a alege expresiile. Acum se constată că toate acestea au fost suficiente pentru ca și Plahotniuc, și Dodon să continue să fie interesați de monitorizarea polițienească a întregii activități variate a lui Mark Tkaciuk.

Doi. După ce, în sfârșit, Mark Tkaciuk a luat cunoștință de acuzațiile ce i-au fost înaintate, nici el, nici noi nu mai avem nicio îndoială că dosarul intentat este unul fabricat, de la început și până la sfârșit. Noi știm că organele înnoite ale Procuraturii Generale gestionează acum acest caz în mod imparțial, în deplină concordanță cu legea, luând toate măsurile necesare pentru stabilirea adevărului. Și în prezent, noi nu vedem vreun potențial pericol nici pentru reputația lui Mark Tkaciuk, nici pentru cea a colegilor săi – cercetători cunoscuți și influenți din Moldova, care sunt vizați în înșelătoria care a fost comandată.

Trei. Pentru noi, sunt clare motivele lui Igor Dodon și ale complicilor săi, care alimentează activ înșelătoria mai veche a lui Plahotniuc. Monopolul îndelungat al socialiștilor pe segmentul politic de stânga și simularea luptei lor pentru echitatea socială se apropie de sfârșit. Tutela din partea atotputernicului oligarh a dispărut odată cu însuși oligarhul și socialiștii așa și nu au fost observați în lupta pentru apărarea drepturilor sociale ale majorității societății din Moldova. Ei nu au ce raporta nici despre anii așa-zisei președinții, nici despre perioada opoziției constructive față de Plahotniuc.

În schimb, foarte mulți au înțeles că unicul lucru pentru care socialiștii au luptat cu încăpățânare și consecvență în toți acești ani a fost și continuă să fie îmbogățirea personală și guvernarea incontrolabilă. Ei nu mai pot ascunde faptul că au devenit un partid al oamenilor foarte bogați, proprietari ai luxului și ai imobilelor de elită, un partid al deputaților cinici și corupți – fără o poziție politică, fără scrupule, fără mustrare de conștiință. Nu este surprinzător faptul că unicul și cel mai fidel aliat al lor a rămas doar gruparea oligarhică criminală a Partidului Democrat. Anume acestuia socialiștii i-au oferit toate funcțiile în noul guvern. Cu acest partid, socialișii împart profitul lor criminal. Anume cu acest partid, socialiștii pun la cale noi scheme criminale chiar și în condițiile crizei pandemice pe care o trăim. Și acest lucru nu mai poate fi ascuns.

Și iată că acum, socialiștii doresc să demonstreze că nu doar ei sunt așa, că toți sunt la fel – corupți și lipsiți de scrupule.

Domnilor socialiști, Partidul Politic Congresul Civic vă recomandă insistent, vouă și șefului vostru, să nu vă mai faceți griji în această privință. După evacuarea voastră politică urgentă și iminentă, noi toți vom fi nevoiți să depunem numeroase eforturi pentru ca poporul Moldovei să se convingă de capacitățile unei politici diferite, atitudini diferite față de problemele grave și nesoluționate. Încercați să fiți eficienți și responsabili măcar pe ultima sută de metri a guvernării voastre incompetente.

Лента новостей