Dodon a capitulat în fața PAS! „Congresul Civic cheamă formațiunea de dreapta la o luptă deschisă de idei

„Orice tentativă de a evita invitația noastră va fi considerată drept lașitate și înfrângerea PAS. Așteptăm răspunsul Partidului Acțiune și Solidaritate nu mai târziu de 24 iunie 2021, ora 12:00”, a prevenit Iurie Muntean.

În condițiile în care Igor Dodon dă dovadă de smerenie în fața victoriei PAS la alegerile anticipate și propune laș negocieri formațiunii, Congresul Civic cheamă Partidul Acțiune și Solidaritate la dezbateri publice. În cadrul dezbaterilor de idei, „Congresul” este gat să demonstreze întregii societăți că membrii partidului Maiei Sandu nu au soluții adecvate privind depășirea crizei în care se află Moldova de ani buni.

Evoluând în cadrul unui briefing, membrul comitetului executiv al „Congresului Civic”, Iurie Muntean a constatat că „în Moldova, de ani buni nu avem nici măcar o temă de discuții care ar fi devenit general acceptată”. „Nicio problemă, pe care politicienii locali, sunt gata nu doar să o înainteze spre dezbateri, dar să și o rezolve”. Iată de ce, Partidul Acțiunii Comune este pregătită să pună capăt acestei practici, mai ales în condițiile capitulării anticipate a lui Igor Dodon în fața forțelor de dreapta.

Muntean a menționat că socialiștii, care au format un bloc cu comuniștii, deja „su oferit pe tavă” puterea, renunțând să-și apere pozițiile în fața Partidului Acțiune și Solidaritate: „În primul rând cei care, din toate puterile, încercau să se poziționeze drept apărători ai statalității moldovenești, dar s-au dovedit a fi preocupați doar de imunitatea lor parlamentară. În locul unei lupte publice de idei, Igor Dodon a propus laș negocieri Partidului Acțiune și Solidaritate”
Candidatul la funcția de deputat a mai spus că „actualele alegeri demonstrează degradarea totală a politicienilor locali”, iar dezbaterile pentru ei sunt „certuri mărunte cu elemente compromițătoare murdare”, iar astfel nu există nici discuții, nici apărarea propriilor opinii, iar problemele din Moldova sunt privite „de parcă am fi într-o Danemarcă prosperă sau într-un Cipru lipsit de griji”.

Muntean a enumerat problemele care deja sunt strigătoare la cer și amenință țara nu într-o perspectivă de ani, ci necesită o intervenției iminentă – migrarea și depopularea țării, birocratizarea economiei și lipsa unor salarii decente, ineficiența medicinei și educației, închiderea școlilor și instituțiilor medicale, mortalitatea înaltă în rândul copiilor, paralizarea sistemului de pensii și apropierea, în următorii ani, de momentul în care statul nu va putea asigura achitarea acestora, distrugerea Nistrului și degradarea ecologiei, ruinarea domeniului agriculturii, puterea hoților și bandiților din organele puterii și așa mai departe.

„Congresul Civic” subliniază că actualii reprezentanți ai forțelor politice parlamentare „sunt surzi față de principalele chestiuni ale supraviețuirii poporului moldovenesc”, fiind mult mai preocupați de împărțirea funcțiilor și domeniilor de influență, motiv pentru care nu se prea preocupă de problemele țării și rezolvarea acestora.


Candidatul la funcția de deputat a adus și câteva exemple care demonstrează, fără de echivoc, cum progamul PAS nu este în stare să răspundă necesităților reale ale cetățenilor: propuneri inadecvate privind majorarea pensiilor, care nici măcar nu acoperă minimul necesar de existență, măsuri pur simbolice privind stimularea creșterii natalității, inițiative fanteziste în domeniul sănătății și educației, fără a lua în calcul criza cadrelor și lipsa resurselor financiare, măsuri mioape și înjumătățite privind stimularea mediului de afaceri etc.

„Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” consideră că cel puțin cazurile enumerate sunt suficiente pentru a înțelege că PAS nu are niciun fel de plan. Acest partid, născut pe eșecurile caricaturizate ale socialiștilor, s-a încrezut în infailibilitatea sa, în dreptul său de a vorbi prostii prin toată țara, fără a primi vreun răspuns pe măsură”, a conchis Iurie Muntean, declarând încă odată că „Congresul Civic” este decis să demonstreze în cadrul dezbaterilor cât de ineficient ete programul PAS și de ce, doar „Planul celor cinci modernizări”, elaborat în urma unor discuții ample cu societatea, este singura soluție pentru ieșirea Moldovei din crizăVersiunea reînnoită a planului, discutată și actualizată la întâlnirile cu alegătorii, este accesibilă pe pagina web a Congresului Civic, documentul fiind în continuare deschis pentru propuneri realistice noi din partea cetățenilor și specialiștilor.

„Congresul Civic” invită Partidul Acțiune și Solidaritate la dezbateri depline și competente privind soarta de mai departe a Republicii Moldova, viitorul său economic, garanțiile sociale, educație, medicină și evitarea unei catastrofe ecologice în regiune. Acestea trebuie să fie anume acele dezbateri pe care le așteaptă țara, cetățenii, indiferent de viziunile lor politice.
Alegerea orei și locului desfășurării acestei confruntări de idei și valori o lăsăm la latitudinea PAS. „Orice tentativă de a evita invitația noastră va fi considerată drept lașitate și înfrângerea PAS. Așteptăm răspunsul Partidului Acțiune și Solidaritate nu mai târziu de 24 iunie 2021, ora 12:00”, a prevenit Iurie Muntean.

Лента новостей