În Moldova a început dezbaterea între experți a Legii cu privire la Viață

În Moldova a început dezbaterea Legii cu privire la Viață, propusă în luna decembrie de către „Congresul Civic”. Formațiunea a declarat despre necesitatea unui consens larg în privința unor aspecte vitale pentru țară și cetățeni: interdicția majorării tarifelor până la un anumit nivel și trecerea de la așa-numitul „minim de existență”, care permite de a exista, dar nu de a trăi, la minimul „social-acceptabil”.

Masa rotundă a avut loc la Chișinău pe 19 ianuarie. „Legea cu privire la Viață” s-a bucurat de un interes deosebit.

Potrivit lui Mark Tkaciuk, pentru Moldova, Legea cu privire la Viață nu este o idee populistă, ci o necesitate stringentă. Asta pentru că, a subliniat Tkaciuk, reieșind din actualitatea zilei, „ne-am fi dorit ca, în primul rând, țara să existe, iar în al doilea – ca în ea să trăiască și oameni”.

Doctorul în științe politice Alexandr Macuhin a indicat asupra faptului că, activând într-un grup internațional pe problema migrației, a analizat de ce oamenii pleacă să trăiască într-o altă țară. Respondenții din Bulgaria și România au spus că merg în Germania sau Olanda pentru că acolo vor obține mai multe. De altă parte, respondenții din Ucraina și Moldova au motivat prin faptul că în țările lor este imposibil de trăit:

„Atunci când statul vede situația la nivelul minimului de existență, oamenii sunt nevoiți să supraviețuiască la nivelul normelor unui lagăr. Tinerii își părăsesc țara, numărul oamenilor în etate crește, iar îndemnul haideți să naștem mai mult nu a funcționat și nu va funcționa niciodată”.

Expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” Veaceslav Ioniță a menționat două principii din perspectiva cărora trebuie schimbată situația în țară – calitatea vieții și demnitatea umană.

„Organizația Mondială a Muncii a adoptat o convenție care a stabilit că o persoană trăiește cu demnitate în cazul în care veniturile sale la momentul pensionării sunt de cel puțin 40% din venitul pierdut. În mediu, este vorba despre 45% din salariu. Convenția a fost semnată de mai multe țări, inclusiv, de exemplu, România și Rusia. Moldova deocamdată nu se gândește s-o facă. Nimeni nu se întreabă când țara noastră va semna acea convenție internațională cu privire la pensii”.

Potrivit lui Dorin Vaculovschi, șef de catedră în cadrul ASEM, doctor în științe economice, expert în domeniul economic și ocupării forței de muncă, Legea cu privire la Viață a fost propus la momentul potrivit și reflectă soluțiile posibile ale unor probleme importante cu care se confruntă Moldova și locuitorii țării.

Vaculovschi a precizat că oamenii părăsesc țara din două considerente – lipsa locurilor de muncă și neîncrederea în ziua de mâine:

„Dacă vom avea un punct de referință corect, atunci vom putea elabora o politică social-economică corectă. Va apărea speranța pentru rezolvarea unor probleme de bază – cea a migrației și a calității vieții. Vreau să salut această inițiativă, Legea cu privire la Viață, care se înscrie perfect în realitățile noastre triste. Este necesar de a oferi un răspuns acestor încercări. Cetățenii Moldovei trebuie să aibă condiții demne de viață în interiorul țării”.

Președintele Asociației Obștești „Green Nations”, Denis Cernomoreț, a menționat importanța discuției între societate și autorități, făcând și o observație importantă în calitate de persoană care o bună parte a vieții a trăit-o în Europa. Anume asta, potrivit lui deosebește Moldova de alte țări:

„În Moldova nu există o înțelegere fundamentală a faptului cine sunt cetățenii și ce reprezintă Guvernul. Sărăcia nu este o stare în care poporul a ajuns de bună-voie. Este o consecință a anumitor acțiuni care au avut loc în decursul mai multor ani. Este vorba, inclusiv, despre greșeli politice. Dar cel mai important, este lipsa înțelegerii faptului că cetățeanul are dreptul la o viață demnă”.

Fostul vicepremier și ex-ministru al Economiei Republicii Moldova Alexandr Muravschi a exprimat o atitudine sceptică față ce inițiativa propusă de „Congresul Civic”. El a numit Legea cu privire la Viață drept „o încercare de a elabora o formulă universală a fericirii”, dar, cu toate acestea, s-a implicat în dezbaterea proiectului.

„Există scopul în sine. Există o idee, pe care, în principiu, o susțin”, a spus Muravschi, dar a supus criticii ideea cu privire la limitarea tarifelor.

El a adus și un exemplu: „Trei familii. La noi salariul mediu pentru anul 2022 a fost stabilit de Guvern de 9900 lei. Să zicem, 10 mii de lei. Deci, stabilim limita pentru serviciile comunale nu mai mare de 20 la sută. Adică, nu mai mult de 2000 de lei. O altă familie locuiește într-un apartament cu trei odăi, iar suma serviciilor comunale pentru aceasta ar fi, de exemplu, de 3000 de lei. Dar noi am plafonat la două mii, iar din acest motiv suma rămasă o compensează statul. Al treilea exemplu, vorbim despre cineva care locuiește în zona parcului Valea Morilor și are cheltuieli reale de 10 mii de lei, dar noi avem plafonare, deci, iarăși trebuie să-i compensăm. Adică, cu cât omul este mai bogat, cu atât mai mult i se va compensa din contul statului. Aborarea în sine este una greșită. Trebuie elaborate alte mecanisme”.

Conducătorul Asociației ecologice „Eco-Tiras”, Ilia Trombițchi, a menționat despre faptul că, deja de mai mulți ani, bate alarma în privința problemelor ecologice ale Moldovei. Toate ele țin de buget și necesită a fi rezolvate urgent. Problema e că, potrivit lui, în țara noastră standardele ecologice nu se respectă deloc:

„Legea cu privire la Viață a atins probleme importante și cunoscute în țara noastră: calitatea apei potabile, deșeurile, poluarea și degradarea solurilor, gunoiștile. Nu-mi dau seama dacă mai trebuie pentru această Lege a Vieții elaborate standarde ecologice suplimentare. Doar că, tradițional, nici măcar legislația existentă în acest domeniu nu se respectă. Și trebuie să rezolvăm cumva asta”.

Analistul în domeniul afacerilor Andrei Damașcan, expert în domeniul energetic, a vorbit despre particularitățile conceptului securității energetice în țările europene. În special, accesibilitatea energiei și asigurarea și durabilitatea sistemelor energetice.

Energetica în Republica Moldova nu se dezvoltă, dar se află în acea stare care ne-a revenit prin moștenire de la URSS. Problema trebuie rezolvată”.

Boris Gîlcă, șeful al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, menționând că a fost delegat pentru participare la masa rotundă de către primarul general al Capitalei, a menționat disponibilitatea administrației municipiului de a participa la dezvoltarea inițiativei „Congresului Civic” privind elaborarea Legii cu privire la Viață.

„În Chișinău suntem pregătiți să ne alăturăm acestei inițiative, oferind modele de susținere socială la nivel național. Important este să creăm un spațiu pentru dialog cu puterea centrală”, a menționat Gîlcă.

Totalizând cele discutate în cadrul mesei rotunde, Mark Tkaciuk a comunicat că discuțiile în astfel de format vor continua, precum și că toți doritorii de a se alătura și a vorbi despre compromise și chestiunile care ne unesc, dar nu ne dezbină, sunt bineveniți.

Лента новостей