Iurie Muntean: Răspunsul statului la criza energetică — bâlbâiala școlarului Spînu

Viceprim-ministrul Spînu — este un școlar, care nu și-a pregătit temele pentru acasă. Este incompetent în a face față problemelor cu care se confruntă țara.  Despre acest lucru a declarat membrul Comitetului Executiv Iurie Muntean în cadrul interviului pentru Sputnik Moldova. 

«Guvernarea nu are niciun plan. Ei și-au recunoscut incompetența absolută în ceea ce privește rezolvarea măcar uneia din probleme cu care se confruntă țara», a declarat Muntean. 

Potrivit membrului Executivului al formațiunii politice,  chiar tarifele actuale sunt incompatibile cu viață în Republica Moldova: «Până salturile care au avut loc pe piața bursieră a gazelor naturale, ponderea cheltuielilor pentru încălzire a cetățenilor din țările europene varia de la 5% până la 10% din venit. După majorările care au avut loc, aceasta a crescut la 12% – 15%. La rândul său, cetățenii vor cheltui de la 60% până la 100% din venit cel puțin». 

«La agenți economici situația este la fel de dramatică. Ponderea cheltuielilor aferente energiei din prețul produsurilor era de trei, patru ori mai mare decât ponderea respectivilor cheltuieli din UE. Acum ea va ajunge până la 50% aproximativ», a mai spus Muntean. 

Totodată, el a menționat că acest fapt nu doar va reduce competitivitatea produselor moldovene pe piața externă, dar va distruge acea mică industrie care mai există în Moldova. 

«Mai mult decât atât, Spînu a declarat că de fapt ei nu au de gând cu nimeni nimic să discute. Cel mai devreme situația actuală va fi discută cu partenerii din Federația Rusă doar în martie, când după ce se va încheia perioada de iarnă. Perfect!», a conchis Muntean. 

Лента новостей