Iurie Muntean: Suntem singurul partid fără lider, stăpân sau beneficiar efectiv

Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” este o formațiune clasică de stânga care nu are lideri, stăpâni, boieri sau beneficiari efectivi. Conform statutului, la conducerea partidului este un organ colegial format din 17 persoane, fiecare reprezentând o anumită direcție de activitate și fiind responsabil de ea.

Despre aceasta a explicat membrul comitetului executiv politic al „Congresului Civic” Iurie Muntean în cadrul unor dezbateri electorale, care a și explicat care este diferența dintre formațiunea pe care o reprezintă și alte partide așa-numit de stânga.

„Noi suntem un singur partid politic din cele 52 care, în documentele de înregistrare, nu are proprietar sau beneficiar efectiv. Noi avem indicată persoana de reprezentare care este șeful aparatului formațiunii. Asta nu este un mărunțiș sau detaliu, ci e un lucru fundamental și evident”, a menționat Iurie Muntean.
Potrivit membrului comitetului executiv al „Congresului Civic”, „este o practică a cel puțin ultimelor două decenii din Europa când partidele de stânga se constituie fără un lider concret”.

„Diferența dintre noi și PCRM, care a format un bloc cu Partidul Socialiștilor, este una simplă – valorile care sunt stipulate în manifestul nostru, în Planul de acțiuni care se numește „Planul celor cinci modernizări pentru Moldova” și în statut. Sunt valori clasice sau canonice de stânga, cum ar fi justiția socială, solidaritatea, umanismul, analiza critică, viziunea științifică asupra universului și așa mai departe.
Ca să cunoașteți, socialiștii nu sunt un partid de stânga chiar și prin statut, pentru că în statutul lor, la ultimul congres, au fost operate modificări prin care respectivul partid a fost declarat drept unul conservator.

Nici comuniștii nu sunt un partid de stânga. Nu vorbesc acum despre membrii de rând care au mai rămas în rândul partidului. Vorbesc despre ierarhii superiori ai partidului care definitiv și de tare demult nu mai reprezintă mișcarea de stânga, atât din punct de vedere patrimonial, adică din punct de vedere al activelor pe care le au în proprietate – ei sunt oameni bogați, sunt boieri, în al doilea rând prin politicile pe care le promovează. Nu în ultimul rând, prin faptul că au fost aliații persoanei care a întruchipat fenomenul statului captiv – Vladimir Plahotniuc.
Cred că am fost destul de explicit ca să înțelegeți diferența dintre un partid de stânga clasic, pe care noi îl reprezentăm și ceilalți așa-numiți „de stânga”. Noi n-avem lideri, n-avem șefi”, a mai menționat Iurie Muntean.

Лента новостей