Laurențiu Mitriuc, candidat la funcția de deputat: Congresul Civic este unicul partid care promovează principiile veritabile ale gândirii de stânga

Laurentiu Mitriuc, candidat la funcția de deputat din partea PAC – Congresul Civic, student la Universitatea din Maastricht (2017-2021), facultatea de Studii Europene – specializare în Istoria și Filozofia Europeană.

„Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic este unicul partid anti-criză din țară care nu trece cu vederea peste problemele fundamentale cu care se confruntă majoritatea cetățenilor. Una dintre cele mai mari frustrări cu care se confruntă generația noastră este indiferența și lipsa de integritate a politicienilor, care ne exasperează și ne trezește un dezgust față de politică, și poate chiar față de noi înșine din cauza așa-zisei neputințe sociale colective. Însă, suntem într-o permanentă căutare a unei vieți trăite bine acasă, și la un moment dat realizezi că doar prin participarea noastră, a tinerilor în politică, putem să ne rezolvăm frământările esențiale interne și să depășim obstacolele cotidiene.

Congresul Civic este un partid autentic care are o viziune clară pentru viitorul cetățenilor noștri. Planul de modernizare a societății este stabilit după necesitățile imediate ale locuitorilor țării și vine să salveze Republica Moldova de la neființă. Gândirea critică alimentată de concepția științifică ne aduce la evaluarea adecvată a măsurilor urgente de care țara noastră are nevoie cu disperare: eradicarea sărăciei, investiția într-o infrastructura socială și sanitară adecvată, ocrotirea mediului încojurător și promovarea culturii și educației. 

 Congresul Civic este unicul partid de stânga din Republica Moldova, deoarece este unicul partid care promovează principiile veritabile ale gândirii de stânga, și anume: justiția socială, solidaritatea și umanismul. Din păcate, clasele sociale și politice privilegiate parazitează sistemul nostru, neglijând intenționat problemele majorității, și ne creează o fantasmă din care se hrănește alienarea noastră.

Dar noi, ne dezicem de acest opium care ne refulează într-un confort temporar. Suntem obligați să rezolvăm problemele din rădăcina lor și să depășim această tragedie, care riscă să se transforme într-o farsă fără de sfârșit.

Este datoria noastră, a tinerilor înstrăinați de țară, ca să ne facem vocile auzite. Viitorul ne aparține, însă ne este greu să vorbim despre viitor atunci când căutarea noastră nu este luată în seamă de forțele ce ne guvernează. Chemarea mea ține de profesia de profesor, dar pe lângă pasiunea profundă pentru educația generațiilor care ne urmează, trebuie să recunosc problemele majore cu care mă voi confrunta, și cu care se confruntă învățătorii și profesorii din Moldova: salariile infime, starea absolut deplorabilă a multor instituții școlare și birocrația absurdă. Într-adevăr, cine și-ar vedea viitorul într-o țară unde necesitățile pedagogilor nu pot fi acoperite de salariile din care trăiesc? Este datoria noastră ca să creăm condițiile esențiale pentru o practică pedagogică firească. Fără aceste condiții, din absența cărora mii de tineri pleacă anual din țară în căutarea unei vieți mai bune, sistemul educațional este sortit la disoluție, iar pedagogii rămași trebuie să compenseze până la epuizare lacuna creată de indiferența statului. Pentru un viitor prosper, trebuie să avem un stat care este interesat de un sistem educațional adecvat, iar acest lucru înseamnă remunerarea adecvată a cadrelor didactice și oferirea mijloacelor necesare pentru educație.

Promovând o atitudine constructivă față de soluționarea problemelor stringente va garanta susținerea populară pentru proiectele noastre. La nivel local, avem nevoie de o infrastructură modernă și ecologică care va asigura o calitate bună a vieții locuitorilor prin:

Modernizarea și deschiderea uzinei de reciclare a deșeurilor închisă recent prin proiecte interne. Crearea unor puncte locale de colectare separată a deșeurilor (resturilor generale, organice, plasticului, sticlei colorate și incolore, hârtiei și cartonului), care să ofere oamenilor accesul mai ușor și rapid la urne specializate pentru aruncarea și sortarea responsabilă a deșeurilor. 

– Investiția într-o infrastructură prietenoasă pietonilor, inclusiv persoanelor cu dizabilități, și bicicliștilor, care va veni în primul rând să ușureze accesul mobil tuturor și la promovarea unui mod sănătos de viață. 

– Lărgirea treptată a zonei pietonale în centrul orașului, unde traficul rutier va fi limitat la transportul public, și promovarea construcției parcărilor subterane. 

– Susținerea adăposturilor pentru animale fără stăpân, care se ocupă cu îngrijirea corespunzătoare a animalelor și prevenirea înmulțirii lor necontrolate. Acest lucru va duce și beneficii locuitorilor Chișinăului, care, la rândul lor, vor fi protejați de pericolul atacurilor de animale și răspândirii paraziților. 

– Promovarea unui proiect elocvent pentru renovarea clădirilor și monumentelor de importanță culturală și istorică.

Doar prin crearea condițiilor prielnice unui spațiu public al discuțiilor intersociale, al culturii și al siguranței, vom transforma centrul Chișinăului într-o zonă urbană confortabilă și atractivă. 

Avem dreptul la oraș! Avem dreptul la țară! Avem dreptul la viitor!”.


Лента новостей