Muntean: aprobăm la referendum ceea ce am aprobat pe 11 iulie 2021 și în final vom avea două referendumuri identice

Noi suntem prima țară, în care referendumul de aderare la UE este inițiat la începutul negocierilor. Subliniez, la începutul negocierilor, dar nu la sfîrșit, cînd se aprobă rezultatul, potrivit oricărei logici general acceptate, precum și bunului simț universal.

Aici nu o dată s-a accentuat caracterul mișelesc, riscant și periculos al acestui referendum, precum și multe alte chestiuni bine argumentate și calitativ explicate. / Nu le voi repeta.

Mă voi opri doar la două momente.

1) Pe 11 iulie 2021 partidul PAS a primit mandatul majorității alegătorilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. De aproape 3 (trei) ani partidul PAS zilnic face referiri la acest mandat de neclintit, justificîndu-și toate acțiunile și inacțiunile sale. Și dacă este așa, reiese că la referendum cetățenii vor aproba în anul 2024, adică peste 3 (trei) ani, încă o dată, ceea ce a fost aprobat în anul 2021, la alegerile parlamentare. După această logică evidentă, PAS urmează să supună referendumului nu doar un singur punct, ci tot programul său electoral din anul 2021. Atunci vedem, care va fi aprecierea poporului a guvernării PAS, în ceea privește realizarea programului de guvernare din 2021. Logica nu recomandă, logica impune.

2) Negocierile de aderare la Uniunea Europeană înseamnă negocieri dintre un stat suveran, Republica Moldova și o structură supranațională Uniunea Europeană. Negocieri asupra partajării, cedării reciproce și distribuirii atribuțiilor, competențelor și prerogativelor suverane dintre Republica Moldova și puterea unională, centrală, federală. De data asta – Uniunea Europeană, care este o federație. Deci, noi intrăm într-o federație supranațională. Și dacă domnul Igor Grosu nu a modificat iarăși Constituția Republicii Moldova prin indicații din cabinet, date administratorului paginii electronice a Parlamentului, atunci la sfîrșitul negocierilor de aderare Republica Moldova, potrivit Constituției sale, urmează să înfăptuiască încă un referendum. Pentru ca suveranul suprem, poporul Republicii Moldova, conform articolului 2 al Constituției Republicii Moldova, să consfințească sau să respingă noua formulă a suveranității statului Republica Moldova.

Și asta partidul PAS în persoana tuturor reprezentanților săi este obligat să o spună poporului în cel mai deslușit mod chiar acum și în repetate rînduri. Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu literalmente urmează să spună următorul lucru: “Stimați cetățeni, pe noi ne așteaptă două referendumuri, unul în anul curent, anul 2024 și altul la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană!”

O altă abordare va reprezenta o înșelare a cetățeanului și o irosire a banului public, adică a banului aceluiași cetățean.

Sursa: Iurie Muntean.

Лента новостей