NICIO INTERDICȚIE NU POATE ÎMPIEDICA OAMENII SĂ SĂRBĂTOREASCĂ ZIUA VICTORIEI PE 9 MAI! Declarația Congresului Civic

Declarația Congresului Civic
NICIO INTERDICȚIE NU POATE ÎMPIEDICA OAMENII SĂ SĂRBĂTOREASCĂ ZIUA VICTORIEI PE 9 MAI!

Sărbătoarea Marii Victorii este unica asupra căreia nu sunt și nici nu au fost dezacorduri semnificative în societatea noastră cea moldovenească. Ea unește toți cetățenii indiferent de naționalitate, vârstă, convingeri politice. Și acest lucru nu este surprinzător. Poporul multinațional al Republicii Moldova se poate referi, pe bună dreptate, drept unul dintre pleiadele națiunilor învingătoare în acea bătălie fără precedent.

Și nu numai pentru un simplu motiv că din 1940 până în 1991 republica noastră a făcut parte din Uniunea Sovietică – stat care, împreună cu Marea Britanie, SUA și Franța, a fondat coaliția anti-Hitler și a încheiat victorios războiul pe 9 mai, 1945, dar și pentru că la Marele Război pentru apărarea Patriei au participat peste 400 de mii de băștinași din Moldova.

Pentru că acest război a fost pentru locuitorii Moldovei, la fel ca și pentru locuitorii din Rusia, Ucraina, Belarus, Polonia, republicile Iugoslaviei, o problemă de supraviețuire fizică a națiunilor întregi. Incendiul genocidului națist a incinerat pe teritoriul Moldovei circa 300.000 de evrei și peste 50.000 de romi și reprezentanți ai altor naționalități.

De aceea, Victoria în acest război pentru poporul Moldovei a fost întotdeauna o adevărată sărbătoare națională, departe de orice oficialitate și orice interpretare a istoriei noastre moderne. De aceea, în ziua de 9 mai, moldovenii merg în locuri de memorie, la memoriale înălțate în cinstea eroilor care au reușit să învingă răul absolut.

Actualul guvern este înfuriat de această tradiție nobilă, de această releu a memoriei naționale. Reprezentanții guvernului actual au alte „amintiri colective”, alți eroi, o idee diferită a normalității. Este clar pentru toată lumea că inițiativa partidului Maiei Sandu de a înlocui Ziua Victoriei cu o „zi a amintirii și a reconcilierii” nu este altceva decât o reconciliere deschisă și necondiționată cu călăii acelui război, o încercare de a-și justifica ideologia și practica canibală. Desigur, aceasta este o inițiativă foarte rușinoasă. Nu poate fi voalată de nicio practică europeană binecunoscută.

În Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia, România și în multe alte state europene, indiferent de dată, se sărbătorește victoria asupra națismului și nu ziua reconcilierii cu acesta.

Puterea isterică, complexată a minorității. În loc să propună idei și inițiative constructive care să unească societatea, partidul de la putere incită la dușmănie, seamănă ură și discordanță. O țară divizată, sărăcită, lipsită de eroii și de valorile sale umaniste, este idealul puterii.

Dar milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au alte idealuri. Și de aceea, indiferent pe cine anume vor onora susținătorii Maiei Sandu pe 8 mai, susținătorii independenței Moldovei și toți purtătorii fideli ai idealurilor de bunătate, pace și omenie vor sărbători pe 9 mai Victoria asupra națismului. Ei vor veni, de asemenea, la memoriale de glorie militară, la locurile a mii de înmormântări ale victimelor terorii națiste. Le vor oferi onorurile pe care le merită și vor blestema fascismul.

Nu ne îndoim că timpul va veni foarte curând, iar toate aventurile legislative ale actualei guvernări vor rămâne în memoria poporului doar o sumbră și nefericită neînțelegere. Credem în capacitatea poporului Republicii Moldova de a-și aduna puteri și de a porni cu hotărâre pe calea dezvoltării lor demne, independente și democratice.

Trăiască memoria Marii Victorii a popoarelor Europei asupra națismului!

Comitetul Executiv al Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic,
25 mai 2023

Лента новостей