„PENTRU VIAȚĂ ÎN MOLDOVA. SĂ OPRIM ENERGOMORUL ÎMPREUNĂ”. Declarația „Congresului Civic”

Criza energetică de proporții în Moldova este rezultatul incompetenței guvernării. Aceasta s-a dovedit a fi incapabilă să poarte negocieri calificate cu Gazprom privind contractele de lungă durată, așa cum au reușit partenerii noștri europeni: Germania, Ungaria, România. În rezultat, Moldova – membru al CSI – achită pentru gazul natural în mediu de două ori mai mult decât țările UE și NATO.

Criza gazului, apărută în rezultatul autismului politic al actualei guvernări, a dus la o explozie a prețurilor pentru încălzire, energia electrică, produse alimentare. În rezultat, cheltuielile pentru cele mai necesare produse și servicii sunt mai mari decât veniturile majorității absolute a cetățenilor.

Partidul „Congresul Civic” a desfășurat întruniri deschise ale experților și o serie de mese rotunde, în cadrul cărora au fost propuse soluții constructive privind depășirea ENERGOMORULUI. Toate aceste propuneri au fost publicate, sunt deschise pentru dezbateri multiaspectuale și accesibile pentru specialiștii în domeniul energetic și politicieni. Este nevoie doar de voință și conștiință politică – încetarea definitivă a alimentării crizei cu viețile cetățenilor moldoveni și stingerea incendiului prețurilor din banii plătitorilor de impozite.

Stoparea ENERGOMORULUI înseamnă: 

Unu. Reluarea urgentă a dialogului cu Gazprom pe bază competentă și încheierea unui nou contract de lungă durată, care ar funcționa, după exemplul țărilor europene, în interesul majorității cetățenilor și a economiei naționale.

Doi. Garantarea deschiderii totale a procesului de negocieri cu Gazprom. Includerea în delegația moldovenească pentru negocierile cu Gazprom a unor experți cu renume în domeniul energetic din partea opoziției.

Trei. Desfășurarea unui protest civic capabil să ducă actuala putere la simpla idee că în Republica Moldova locuiesc nu doar ambasadori ai unor state străine, dar și cetățenii acestei țări, oameni în etate, femei, copii, tineri. Tălmăcirea, pe înțelesul puterii, că anume acești oameni și reprezintă statalitatea noastră moldovenească și nu șefii, care sărută drapelul atunci când își dau jurământul. Într-un final, că politicienii există în Moldova nu pentru ca să fure de fiecare dată acești oameni, ci pentru a le apăra interesele și dreptul lor la viață!

Stimați concetățeni, 

Pe 29 ianuarie, „Congresul Civic” a desfășurat primul protest spontan împotriva energomorului, împotriva unei noi majorări dureroase a prețurilor la gaz, agentul termic, energia electrică. În această zi, în fața Parlamentului au ieșit puțin peste 300 de activiști ai acestei formațiuni. Dar chiar și acest pas modest a însuflețit mulți cetățeni ai Moldovei, a demonstrat un exemplu elocvent al opunerii sincere față de puterea incapabilă.

Pe 5 februarie, la 13:00, tot în același loc, în fața Parlamentului, „Congresul Civic” va ieși la o nouă acțiune de protest. „Congresul Civic” convoacă în această zi exact 600 de activiști de-ai săi din toată țara. Noi îndemnăm toți cetățenii cărora le pasă să se alăture acestei acțiuni. Fără discursuri și politicieni în fața tribunelor. Doar demonstrarea organizării noastre și deciziei de a arăta că, poporul Moldovei este capabil să se solidarizeze, se poate opune eficient și găsi soluții comune pentru ieșirea din cele mai complicate situații. Doar așa, adunându-ne împreună, depășind divergențele și neîncrederea reciprocă – vom reuși să atingem scopul scontat. 

DREPTUL DE A FI CETĂȚENI SE OBȚINE DOAR PRIN LUPTĂ COMUNĂ PENTRU VIAȚĂ ȘI DREPTATE.

Лента новостей