Proiect-ancoră al Congresului Civic: Cum deșeurile pot fi transformate într-o sursă de venit

Potrivit datelor oficiale, anual în Republica Moldova se acumulează peste 3 milioane metri cubi de deșeuri, care reprezintă un risc enorm pentru sănătatea oamenilor și situația ecologică a țării. Însă, potrivit liderului Organizației teritoriale a Congresului Civic din Fălești, Vitalie Blanari, problema dată poate fi transformată într-o sursă de venit semnificativă. 

«Cantități enorme de deșeuri denotă o situație ecologică alarmantă. În Moldova sunt peste o mie de gunoiști care nu corespund normelor de mediu, nu sunt autorizate, funcționează în lipsa avizului expertizei ecologice de stat», a menționat Blanari. 

Totodată, potrivit acestuia, până la 10% din totalul deșeurilor colectate sunt deșeuri de echipamente electrice și electronice, care reprezintă un risc mai mare: «Ele trebuie colectate, reciclate. Spre exemplu, pentru fiecare milion de telefoane mobile reciclate se recuperează până la 16 tone de cupru, 350 kilograme de argint, 34 kilograme de aur și 14 kilograme de paladiu». 

«Cel mai prost lucru este că Moldova nici până acum n-are niciun centru de gestiune a deșeurilor periculoase. Transformarea deșeurilor într-o resursă de venit este un obiectiv principal al foii de parcurs al Uniunii Europene. Acest obiectiv trebuie atins prin realizarea unui proiect național sau regional, care ar presupune construcția uzinei de reciclare a deșeurilor», a conchis Blanari. 

Лента новостей