Sfatul unui ex-viceministru pentru Guvernul PAS: Să recunoască catastrofa umanitară și să ceară ajutorul UE

Fostul deputat PCRM, Iurie Muntean, care a ocupat în trecut și funcția de viceministru al Economiei, a declarat în cadrul emisiunii Morari.live, că actuala guvernare de la Chișinău ar trebui să recunoască faptul că țara se află în pragul unei catastrofe umanitare și să ceară ajutorul comunității internaționale, relatează Morari.Live.

„Guvernarea, trebuie să recunoască, print-o declarație clară și fermă că Republica Moldova se află într-o catastrofă umanitară. Acum, având în vedere că avem un nou statut în raport cu UE, ce ne oferă noi posibilități, guvernarea trebuie să solicite ajutorul comunității europene în depășirea sau cel puțin, atenuarea acestei catastrofe.”, a declarat Iurie Muntean.

Moderatoarea emisiunii, Natalia Morari, a atras atenția că Republica Moldova a primit recent de la Uniunea Europeană cei mai mulți bani pe care i-a primit vreodată într-o singură lună. Drept replică, Muntean a precizat că din nefericire, cei mai mulți bani rămân nefolosiți din cauza lipsei de idei și proiecte ce ar fi trebuit să vină din partea guvernului. „Doar 8 sau 9% din bani au fost valorificați. Actuala guvernare nu este în stare să vină cu idei și proiecte. Deci bani sunt, nu sunt idei.”, a precizat fostul demnitar de stat.

Potrivit fostului deputat PCRM, când o țară cu statut de candidat la UE, anunță o asemenea stare, precum catastrofa umanitară, toată Uniunea Europeană, toate statele membre, într-o formă sau alta, vor sări în ajutor. Mai mult decât atât, în ajutor ar putea veni și alte state ce sunt capabile de astfel de gesturi.

„Ai noștri folosesc războiul din Ucraina ca o scuză absolută. Și permanent se ascund după acest în război. În același timp, guvernarea din Ucraina, care este foarte abilă și competitivă, solicită și lucrează, și primește ajutor sub diferite forme. Ei lucrează și asta le permite să atenueze considerabil efectele războiului. Ai noștri, în loc să acționeze cât de cât comparabil, pur și simplu invocă războiul și totul se rezumă la război.”, a punctat Muntean.

Fostul viceministru al Economiei a mai precizat că războiul oferă și multe oportunități, proiecte de infrastructură pe care guvernarea din păcate le ratează.

Лента новостей