Tkaciuk: Sistemul energetic al Moldovei este caracatița care sugrumă cetățenii țării

Întregul sistem energetic al Moldovei este o caracatiță care sugrumă poporul Moldovei. Iar politicienii moldoveni, absolut toți – și de dreapta, și de stânga, parazitează pe asta, în loc să dezlege aceste noduri și să propună soluții. Despre aceasta, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune găgăuz, a declarat Mark Tkaciuk, unul dintre cofondatorii „Congresului Civic”.

Toată industria energetică situată în Moldova, se arată convins Tkaciuk, servește oricui, cu excepția cetățenilor:

„Premier Energy – în genere, nu generează nimic, la fel ca și Energocom. Dar ce salarii au cei de la ANRE? Pentru ce le primesc? Salarii la Moldovagaz – pentru ce? Ce competențe sunt demonstrate acolo, de primesc salarii de 300 de mii?! Pentru ce? S-a extins piața în Moldova? Sunt mai mulți consumatori? Ce s-a întâmplat?”.

Potrivit lui Tkaciuk, „Congresul Civic” a pierdut mult timp pentru a înțelege dacă se mai poate face ceva în Moldova sau rămâne doar de a ne împăca cu această situație și a supraviețui:

„Am efectuat un volum mare de lucru. Era important să înțelegem dacă este sens de a căuta soluții pentru problemele existente sau a rămas doar să așteptăm când, în cele din urmă, această statalitate va deveni plictisitoare pentru toți (în primul rând, pentru cetățeni) și va avea loc falimentarea totală, social-economică și politică, a țării”.

Cel mai important, a precizat Tkaciuk, a fost blocul energetic. Potrivit lui, autoritățile moldovenești se străduie să nu observe această resursă. Mai mult decât atât, ceea ce produce Hidrocentrala de la Cuciurgan intră în țara noastră ca import:

„Uitați-vă ce se întâmplă cu Moldovagaz, cu plasarea conspirativă a Hidrocentralei de la Cuciurgan – ori acesta este una dintre cele mai importante resurse energetice europene de pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile moldovenești se străduie să nu observe această resursă. Știați că ceea ce produce Centrala de la Cuciurgan intră în Moldova ca și import?!”.

Ce fac autoritățile în această situație? Parazitează pe întregul sistem energetic, „în loc să găsească, în această situație, posibilitatea de implementare a intereselor în două direcții strategice – generarea energiei electrice și furnizarea gazelor”:

„De ce să nu recunoaștem Hidrocentrala de la Cuciurgan drept un bun aflat sub jurisdicție moldovenească? Lasă-i să achite impozitele cui doresc. Dar trebuie să existe garanții pentru Guvern – un preț stabil, furnizări permanente, predictibilitatea furnizării gazelor, în calitate de cea mai importantă resursă. Toate acestea sunt foarte interesante, atunci când ești cu gândul la majoritatea cetățenilor, la oameni, la popor, la țară și la viitor, dar nu la oarecare scheme. Desigur, nu am dovezi incontestabile cu privire la scheme, dar văd tot ceea ce se întâmplă în acest domeniu și în țară”, a conchis Tkaciuk.

Лента новостей