(Video) Alexandr Dicusar, despre falsa alegere între Europa și Rusia: „Moldova poate deveni un punct al creșterii la intersecția dintre civilizații”

Moldova este o țară unică. Ea este hotarul dintre două civilizații moderne – occidentală și ruso-creștină. Iar acest lucru este foarte important, întrucât îi oferă Moldovei șansa de a deveni un punct al creșterii la intersecția dintre civilizații. Despre aceasta a menționat membrul-corespondent al Academiei de Științe Alexandr Dicusar, candidat la funcția de deputat din partea „Congresului Civic”, în cadrul unui interviu plasat pe YouTube.

„În lume există câteva mii de naționalități și popoare, 240 de state, 5 sau 7 civilizații. Despre ce vorbește asta? Eu analizez din punctul de vedere al unui fizician-chimist. Există o știință mare – fizica. Și o altă știință mare – chimia. La intersecție, cu siguranță va apărea ceva. Iar asta va fi fizica chimică sau chimia fizică.

În știință, aceasta se numește „punct al creșterii”. Iar Moldova poate fi un asemenea „punct al creșterii”.
A face alegerea în favoarea uneia dintre civilizații înseamnă să comiți o ruptură civilizațională. Dar să-ți exploatezi posibilitățile geografice și istorice unice este o cale spre dezvoltarea și devenirea unui stat de sine stătător. Poate că aceasta este o construcție ideală de neatins? Dar în favoarea acesteia vorbește istoria recentă a Moldovei”.

În ultima vreme, subliniază Ducusar, în legătură cu declanșarea alegerilor parlamentare anticipate în Moldova, auzim destul de des că acestea nu sunt simple alegeri. Sunt „alegeri ale căii civilizaționale a Moldovei”.
„Voi, cetățeni ai Moldovei ce cale alegeți? Cea cu Europa iluminată sau cu Rusia post-sovietică înapoiată? Întrucât alternativa partidelor (partidului) pro-europene este blocul electoral simbolul căruia este, până în prezent, secera și ciocanul”.

Asta o spun experții, agitatorii și politologii, care, din câte se pare, „habar n-au ce fac”, ori, în așa fel pot vorbi doar agitatorii ignoranți și iresponsabili care nu-și dau seama de ecoul cuvintelor lor.
Din punctul meu de vedere aceste concluzii sunt greșite. Este o mare greșeală să credem că acestea nu sunt „simple alegeri” și că „sunt alegeri ale căii civilizaționale a Moldovei” și „ori va fi Europa modernă, ori va rămâne o țară post-sovietică înapoiată”. Aceasta este marea greșeală. Nu „ori” – „ori”, ci „și” – și”. Și Europa, și Rusia”.

Лента новостей