(Video) Care este diferența programului Congresului Civic de cele ale celorlalte formațiuni. Argumentele aduse de Iurie Muntean

„Planul celor cinci modernizări”, documentul de bază pentru dezvoltarea Moldovei, elaborat de către Congresul Civic și discutat pe larg în cadrul unor dezbateri publice cu toți reprezentanții societății, este singurul program politic întemeiat din toate punctele de vedere, prezentat în cadrul acestor alegeri parlamentare anticipate. O argumentarea factologică în acest sens a fost făcută, în cadrul dezbaterilor electorale de la postul de televiziune TVR Moldova, membrul comitetului politic executiv al Congresului Civic Iurie Muntean.

Muntean i-a propus reprezentantului Partidului Democrat, prezent în același studiou, să răspundă la întrebarea câți cetățeni au părăsit țara în ultimile șase luni, întrucât, doar înțelegând foarte clar gravitatea crizei, inclusiv cea demografică, care a cuprins țara, poți face planuri privind depășirea acesteia.

Reprezentantul PDM Vadim Jora nu a putut oferi un răspuns, propunând ca întrebarea să-i fie adresată lui Igor Dodon, în pofida faptului că coaliția socialiștilor și democraților a guvernat Moldova aproape până la finele anului precedent.

„Atunci vă voi răspunde eu. În ultimele șase luni Moldova a fost părăsită de 52 de mii de oameni economic activi, apți de muncă, cu vârsta între 18 și 55 de ani. 52 de mii de persoane – un Cahul și jumătate. Și acest trend doar se accelerează. Nici nu știu despre ce vorbesc majoritatea absolută a celor prezenți în platouri acum, în campania electorală”, a menționat Iurie Muntean, precizând că aceste cifre au fost analizate și sunt reflectate în planul Congresului Civic, putând fi consultate pe site-ul formațiunii.

„Planul celor cinci modernizări” nu doar descrie în mod realist și extrem de clar problemele din țară, dar și propune un șir de soluții complexe și eficiente pentru soluționarea acestora.

În partea provocărilor de bază, „Congresul” indică nu problemele de natură geopolitică, ci cele de ordin social-economic, insclusiv probleme atât de „sălbatice” în condițiile secolului XXI precum accesul la apă și canalizare. În aceste condiții, Partidul Acțiunii Comune propune o soluție principială – proclamarea Moldovei drept stat social, investiții publice masive în domeniile educației, medicinei, științei, scoaterea rapidă a sutelor de mii de persoane în etate din starea de sărăcie lipită din contul venitului de bază garantat, crearea stimulentelor pentru dezvoltarea tinerilor, precum și acumularea unui capital de pornire acumulat până la vârsta de 18 ani pentru obținerea studiilor superioare sau procurarea unei locuințe, invitarea reprezentanțelor univertisăților străine cu renume în Moldova, umplerea bugetuluu cu peste un miliard de euro din contul eradicării furturilor și schemelor corupționale etc.

Лента новостей