(VIDEO) Congresul va fi reprezentantul celor cărora hoții le-au închis gura și i-au lipsit de drepturi

În organul legislativ al țării, Congresul Civic va pune pe agendă problemele venite din partea majorității cetățenilor, cărora hoții le-au închis gura și i-au deposedat de drepturile lor legale. Despre aceasta, candidatul la funcția de deputat Mark Tkaciuk a menționat într-un interviu oferit portalului Nord News.

Membrul comitetului executiv politic al Congresului Civic a explicat că formațiunea pe care o reprezintă se deosebește de concurenții săi de la alegerile anticipate prin faptul că a fost fondată de oameni „care s-au realizat în afara politicii, cu autoritate în afara politicii, oameni cu carte, cu zeci de publicații”, iar singurul motiv al implicării lor este regradarea rapidă a țării în condiții de liniște și acceptare a clasei politice:

„Noi ne-am implicat în politică dintr-un singur motiv, un motiv absolut sincer. Să încercăm ultima dată de a schimba lucruri concrete în Moldova. Pentru că ne-am zis: Da, diagnosticul țării este groaznic. Dar pe nimeni nu-l interesează”.

Limita de rezistență social-economică în Moldova, a subliniat politicianul, va expira peste 2,5-3 ani, atunci când numărul populației angajate în câmpul muncii se va egala cu cel al pensionarilor, după care „toată hunta deputaților nu va face altceva decât să împartă ajutoarele umanitare aruncate din elicopter de statele europene”.

Tkaciuk a adus drept exemplu situația când Congresul Civic a încercat să discute starea de lucruri cu alte formațiuni politice, dar nimeni nu și-a dat acordul – „partide așa de mari, deputați așa mari” nu au vrut să discute problemele demografice, economice, sociale, ecologice, ale educației, sistemului ocrotirii sănătății, aflate în criză profundă:

„La noi e rău peste tot și nu se transformă în bine. Faceți abstracție de COVID – nimic nu se transformă în bine. Chiar dacă vom învinge COVID-ul – vom rămâne țara „numărul unu” după cazurile de tuberculoză, despre care Europa a și uitat, dacă vom elimina tuberculoza, atunci vom fi țara în care mortalitatea în rândul pruncilor și copiilor este cea mai înaltă din Europa.

Dacă vom face abstracție de aceste istorii, atunci în privința securității alimentare și consumului produselor pe cap de locuitor, nu ajungem nici măcar până la normele medicale. Dar nimeni nu spune nimic despre asta”.

Congresul Civic a elaborat „Planul celor cinci modernizări”, care nu doar reflectă fără „înfrumusețări” starea lucrurilor în țară, dar și propune soluții pentru acestea:

„Noi am efectuat un șir de cercetări, parțial ele sunt reflectate în planul de acțiuni disponibil pe site-ul nostru. Acolo sunt multe tabele, statistici. Ultima versiune, îmbunătățită, a apărut după discuțiile cu alegătorii. Acest document, nu e cel cu care, aidoma unui drapel, se merge la alegeri, este un document în care oamenii gânditori, care întreabă de unde ei vor lua banii, să citească și să poată găsi răspunsurile în el. Sau să ne confrunte”.

Vorbind despre scopurile de bază ale formațiunii în Parlament, Tkaciuk a declarat că „noi mergem face uz de actele legislative, nu pentru ca Congresul Civic să aibă acces la tribuna parlamentară. Noi strigăm din numele întregii societăți. Din partea celor care nu pot vorbi, cărora diverși „Șori” și alți hoți le-au închis gura, care au cumpărat din rădăcini și i-au lipsit de dreptul de a vorbi din nume propriu și a lupta pentru drepturile sale”.

Лента новостей