(Video) „Fără termene condiționate! Corupția este o crimă împotriva statalității”

Corupția în Moldova terbuie declarată drept una dintre cele mai grave crime împotriva statului și societății. Despre aceasta a declarat în cadrul emisiunii „Teritoriul libertății”, moderată de Lilia Burakovschi, candidatul la funcția de deputat din partea „Congresului Civic” Iurie Muntean.

El a subliniat că, în termene cu suspendare condiționată pentru corupție nu trebuie să existe în principiu.

În ultimii 30 de ani, în Moldova au fost intentate zeci de mii de dosare penale pentru corupție. Știți câți corupți au ajuns în închisoare?! Șapte! În 30 de ani!”, a precizat Iurie Muntean.

Termenele pentru corupție, este convins candidatul la funcția de deputat, trebuie să fie reale. Inclusiv, cu lipsirea pe viață de dreptul de a ocupa funcții eligibile sau funcții publice.

Pe lângă asta, trebuie introdusă prezumția vinovăției funcționarului. Potrivit lui Muntean, Congresul Civic „nu propune nimic din ceea ce nu s-ar face undeva în altă parte”:

„Este o practică a multor țări. Și este una de succes. În caz de apariție a unor bănuieli rezonabile de corupție, persoana cu funcție de răspundere trebuie să-și înceteze temporar activitatea, ca persoană cu lipsă de încredere din partea societății. De exemplu, imediat ce nivelul veniturilor funcționarului va intra în contradicție cu activele sale”.

Salariul de bază al unor categorii de funcționari, a subliniat Muntean, trebuie să fie în corelație cu Indicele dezvoltării umane al ONU: „A scăzut ratingul țării, a căzut Moldova cu câteva poziții, înseamnă că în următorul an financiar Legea bugetului va prevedea un salariu de bază mai mic pentru funcționari”.

În acest caz, potrivit lui Muntean, este vorba de funcționarii de cel mai înalt nivel – premier, președintele Parlamentului, deputați, membrii Guvernului, conducătorii serviciilor publice, judecători, procurori, șefii Poliției, președinții de raioane și primari.

Candidatul la funcția de deputat a mai spus că partidul „Congresul Civic” insistă pe renunțarea la funcția de președinte al țării:

„Ajunge cât ne-am jucat! Pentru Moldova această funcție este una absolut inutilă, un produs absolut străin împrumutat la sfârșitul anilor 80, atunci când, în timpul „perestroikăi” Gorbaciov a împrumutat toate de peste tot. Șeful statului trebuie să fie premierul țării”.

După cum a menționat Iurie Muntean, „Congresul Civic” este hotărât să adopte în cadrul unui referendum o Constituție socială, proiectul cu care formațiunea merge în Parlament. Iar actuala Lege Supremă, nici măcar nu trebuie anulată: „În ultimii ani, aceasta nu doar că a fost anulată, în ea și-au suflat nasul, au călcat-o în picioare și, rog să fiu iertat, s-au șters cu ea”.

Proiectul noii Constituții elaborat de „Congresul Civic”, a precizat Muntean, prevede și dreptatea imperativă, și venitul de bază garantat, și prezumția de vinovăție a funcționarilor.

Лента новостей