(VIDEO) Muntean: 1 mlrd. de euro trece anual pe lângă buget. Planul „Congresului” va scoate economia din această zonă tenebră

Republica Moldova nu poate într-un moment să ajungă la nivelul de dezvoltare social-economică a Elveției, dar în țară există toate premisele pentru ca cetățenii săi să aibă un trai decent. În cadrul unui interviu pentru portalul Ziua de Azi, candidatul la funcția de deputat din partea Congresului Civic Iurie Muntean a prezentat calculele conform cărora țara, doar renunțând la schemele privind cheltuirea nepotrivită a bugetului, conform „Planului celor cinci modernizări” va beneficia anual de resurse suplimentare de un miliard de euro.

Iurie Muntean a menționat că, chiar și potrivit evaluării Băncii Mondiale, Moldova pierde anual prin diferite scheme 20 de miliarde de lei sau un miliard de euro:

„Noi tot vorbim că în 2014 s-a furat miliardul, apropo de dolari, nu de euro, și iată, al șaptelea an vorbim de acest miliard, dar noi anual, din 2014 până acum n-am primit în buget câte un miliard de euro în mediu”.

Candidatul a explicat că această cifră colosală se formează din diferite delapidări, furturi, scheme de contrabandă, scheme de evaziune fiscală, scheme criminale deschise și alte abuzuri. Politicianul a adus și mai multe exemple în acest sens. Astfel, potrivit lui, un grup sanitar într-o școală se construiește nu cu 200 de mii de lei – costul real, ci cu 2 milioane de lei, sau un gard pe perimetrul școlii care, în cel mai rău caz poate să coste 100-150 mii lei, poate fi construit cu 3-4 milioane de lei. Sau schimbarea ferestrelor într-o instituție – un proiect care poate costa cel mult 1,5 milioane de lei, poate fi realizat la un preț de 6-9 milioane de lei.

Pentru confirmarea cuvintelor sale, Muntean a propus să fie întrebat orice consilier raional sau municipal care să spună câți bani sunt pierduți din cauza majorării rău intenționate a prețurilor la materiale și serviciile achitate din bani publici.

„Dacă e să adunăm toate aceste pierderi, ajungem la aproximativ un miliard de euro pe an. Ca să înțelegeți, aceasta este practic o jumătate a bugetului pentru anul 2021, care constituie 41,3 miliarde de lei. Dar, un alt paradox – partea de cheltuieli a bugetului de stat al Republicii Moldova constituie circa 55,5 miliarde. Dacă adăugați la partea de venituri venitul ratat de pe urma diferitor furturi, atunci Moldova ar avea un buget proficitar!”, a spus politicianul.

Muntean a subliniat că „noi nu putem să trăim ca Elveția, pentru că nu putem să ne permitem asta, haideți fără utopii, iluzii și discuții inutile, dar noi putem să trăim decent. Adică să nu murim de foame”, să nu avem frică de bătrânețe, boli și alte nevoi, care îl urmăresc pe orice cetățean al Moldovei.

În „Planul celor cinci modernizări”, Congresul Civic și-a prezentat viziunea privind transferarea sistemului cheltuielilor publice în format electronic, astfel ca toate finanțele publice să fie sub controlul societății și transparente la capitolul costuri. Din contul controlului defectuos și a stârpirii schemelor corupte, Congresul Civic vede posibilitatea de a finanța venitul de bază obligatoriu – resurse financiare suplimentare alocate în prima etapă tuturor oamenilor în etate în calitate de suplimente la pensii, iar apoi acumulate pe contul fiecărui nou-născut până la atingerea vârstei de 18 ani.

Лента новостей