(Video) Muntean: Socialiștii trebuie trași la răspundere pentru coaliția lor cu Plahotniuc

Situația actuală în Moldova este rezultatul guvernării de ani de zile, parte a căreia, într-un fel sau altul, a fost și Partidul Socialiștilor, care trebuie să-și asume responsabilitatea pentru asta. Despre aceasta a declarat în cadrul unei runde de dezbateri la postul public de televiziune Moldova 1 membrul comitetului executiv politic al Congresului Civic Iurie Muntean.

În cadrul discuției cu Vlad Batrâncea, Muntean l-a îndemnat să nu inducă lumea în eroare în legătură cu situația din țară insinuând lipsa de responsabilitate a PSRM față de criza complicată în care se află astăzi Moldova:

„Domnul Batrâncea induce în eroare stimații concetățeni deoarece el reprezintă Partidul Socialiștilor care a avut majoritatea timp de patru ani. Din 2016 până în 2019 – cu democrații, din iunie 2019 până în noiembrie 2019 – cu Blocul ACUM, din noiembrie 2019 până acum – cu democrații și Șor”.

Adresându-se către PSRM, Muntean a subliniat că „ați avut majoritatea timp de patru ani și au avut suficient timp pentru a implementa lucrurile pe care le propun acum în platou”. Nu a fost de acord nici cu versiune că socialiștii în toată această perioadă s-ar fi aflat în opoziție.

„Ați fost în alianță cu Plahotniuc până în iunie 2019. Toată țara cunoaște acest lucru. Vă rog să fiți atent la cuvintele pe care le rostiți pentru că în fiecare casă din Moldova oamenii care privesc știu foarte bine cum a fost și cum este”.

Socialiștii, a adăugat Muntean, s-au supus voinței lui Plahotniuc, fiind parteneri inferiori ai oligarhului, iar asemenea stare a lucrurilor le-a convenit. De aceea, a subliniat candidatul Congresului Civic, pentru Partidul Acțiunii Comune, PSRM la fel ca și PAS sunt oponenți în aceeași măsură.

Socialiștii împreună cu Plahotniuc au efectuat un șir de modificări legislative, printre care și aprobarea sistemului mixt al alegerilor, în urma desfășurării cărora plecarea oligarhului de la putere a fost posibilă doar grație eforturilor comune ale diplomaților din Rusia, SUA și UE. Ulterior, după ce Plahotniuc a părăsit formal rândurile formațiunii, socialiștii au format o coaliție cu democrații pentru demiterea Guvernului Sandu și au început refacerea globală a activelor în țară, inclusiv prin înaintarea persoanelor loiale lor în sistemul judecătoresc, fapt ce a trezit critici dure din partea Consiliului Europei. După cearta cu democrații și câștigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu, PSRM a format o majoritate parlamentară cu Partidul „Șor” și și-a înaintat propriul guvern, chiar dacă în timpul campaniei electorale Igor Dodon declara că, dacă va rămâne președinte, nici într-un caz nu va accepta candidatura la funcția de premier înaintată de formațiunea fostului primar de Orhei.

Лента новостей