(Video) Muntean – „Toți vorbesc în campanie electorală despre diasporă, noi vom face ca oamenii să se întoarcă acasă”

Partidul Acțiunea Comună „Congresul civic” nu este indiferent de faptul că cetățenii moldoveni care au plecat la muncă peste hotare sunt amintiți doar atunci când voturile lor sunt necesare la alegeri. Această atitudine incorectă „electorală” față de diaspora a fost remarcată Iurie Muntean Muntean, membru al Comitetului Executiv Politic al „Congresului Civic”, candidat la funcția de deputat parlamentar, în cadrul emisiunii TV Întreabă Ghețu de la TV8.

„Nu este exclus că cetățenii noștri din străinătate vor determina compoziția viitoarei structuri a Parlamentului ori configurația viitoarei majorități, remarc însă că întreaga clasă politică, concurenți electorali ori participanți la procesele politice, vorbim prea des despre contribuția diasporei la alegerile parlamentare și prea puțin despre propuneri concrete din partea autorităților pentru ca cetățenii noștri să revină acasă”, a declarat Iurie Muntean.

Candidatul la funcția de deputat a reamintit că toată lumea „ar trebui să știe că 20% dintre cetățenii aflați temporar în străinătate sunt gata să se întoarcă acasă în termen de 24 de ore. 24 de ore! 20 la sută sunt sute de mii de cetățeni moldoveni ”.

Răspunzând la întrebarea referitoare la contribuția lui personală pentru revenirea în patrie a diasporei moldovenești, Muntean a declarat că „în ultimii șapte ani nu a putut face nimic”, pentru că a fost perioada în care s-a aflat în opoziție dură față de puterea reprezentantă de Alianța pentru Integrare Europeană și mai apoi față de regimul condus de Vlad Plahotniuc.

„Până în 2009 [în calitate de vice-ministru al economiei] am fost responsabil pentru Programul național de sprijin economic al tinerilor. În cadrul acestui proiect, au fost create 400 de întreprinderi în 400 de localități din țară cu participarea tinerilor. Acesta a fost contribuția mea iar pentru ea îmi asum responsabilitatea”, a subliniat politicianul.

Programul schimbărilor fundamentale, așa-numitele cinci modernizări pentru Moldova, elaborat de Partidul Acțiunii Comune „Congresul civic”, prevede, printre altele, și măsuri pentru stimularea revenirii cetățenilor moldoveni acasă.

„Desfășurarea unei afaceri în Moldova ar trebui să fie ușoară, convenabilă și profitabilă. Întreprinderile mici, împreună cu industria, reprezintă coloana vertebrală a economiei unei țări dezvoltate ”, se arată în blocul economic al programului acestei formațiuni politice, printre alte măsuri destinate oamenilor de afaceri se prevede o perioadă de grație de trei ani pentru noile afaceri.

Potrivit programului economic al partidului, un om de afaceri nu ar trebui să plătească impozite până nu își pune afacerea pe picioare. De asemenea, programul reduce la minimum birocrația și elimină toate certificatele și permisele inutile. Impozitul pe venit în orice domeniu de activitate nu se percepe dacă banii au fost redirecționați către dezvoltarea afacerii, iar întreprinzătorii vor putea accesa credite cu zero la sută de la o bancă cu capitale de stat care va fi creată în mod special.

”Economia Moldovei trebuie restartată. Acest lucru trebuie să îl facă însăși cetățenii. Pentru acest restart economic statul trebuie să creeze condiții cât se poate de lejere. Este singura posibilitate de creare și oferire a noi locuri de muncă – vom crea locuri de muncă și îi vom întoarce în țară pe cei care au plecat ”, este concluzia Partidul Acțiunea Comună – Congresul Civic.

Лента новостей