(VIDEO) „Planul celor cinci modernizări” va majora posibilitățile persoanelor cu necesități speciale

„Planul celor cinci modernizări” elaborat de „Congresul Civic” prevede o nouă abordare față de problemele ocrotirii sănătății în Moldova, inclusiv a persoanelor cu necesități speciale, din contul extinderii ajutorului de stat și revederii politicilor în aceste domenii. Despre aceasta a menționat medicul Ala Reajeva, doctor în științe medicale și candidat la funcția de deputat, în cadrul dezbaterior „Incluziunea socială a persoanelor cu necesități speciale”, organizate defundația „Friedrich Ebert”.

„Programul nostru este bazat pe cinci modernizări. Una dintre ele – „Moldova, un teritoriu pentru viață lungă”. Moldova trebuie să fie o țară care vine în ajutorul celor mai vulnerabile persoane. Pensionarilor, copiilor și persoanelor cu necesități speciale. Despre care, de obicei, își amintesc doar în campania electorală”, a spus ea.

Făcând trimitere la „Planul celor cinci modernizări”, candidatul la funcția de deputat a îndemnat la revizuirea din temelie a abordării statului față de ocrotirea sănătății și incluziune, întrucât „niciunul dintre noi nu se gândește la ceea că mâine ar putea deveni el însuși persoană cu necesități speciale”.

„Dacă programele de stat ar fi fost bazate pe aceasta, atunci nu doar prezența rampelor, dar și calitatea și accesibilitatea lor ar fi avut importanță”, a subliniat doctorul în științe medicale.

Viitoarea guvernare a Moldovei va fi nevoită să refacă sistemul medical, a explicat Ala Reajeva, pentru a face medicina accesibilă în fiecare localitate din țară:

„Astfel ca ea, nu doar să fie accesibilă, dar și calitativă. Pentru a avea specialiști care azi sunt insuficienți. Având în vedere că persoanele cu necesități speciale, care au primit acest statut după 1 ianuarie 2010, au o pensie între 500 și 800 de lei. Imaginați-vă cât de complicat din punct de vedere financiar le este acestora să ajungă la Chișinău”

Incluziunea, a adăugat Ala Reajeva, în înțelegerea Congresului Civic, nu înseamnă doar accesibilitatea în mișcare, dar și o implicare integrală a persoanelor cu necesități speciale în societate, începând de la sistemul educației și terminând cu angajarea în câmpul de muncă, servicii accesibile și o reprezentare eficientă a acestor persoane în organele puterii.

Лента новостей