„Congresul Civic”, despre supremația Declarației suveranității RSSM asupra Declarației de Independență a Moldovei

Declarația „Congresului Civic” în legătură cu marcarea a 31 de ani de la adoptarea Declarației suveranităţii Republicii Sovietice Socialiste Moldova din 23 iunie 1990.

La 23 iunie 1990, Sovietul Suprem a adoptat Declarația suveranității Republicii Sovietice Socialiste Moldova. Timp de 30 de ani de acest document nu și-a amintit nimeni, pe primul plan fiind scoasă Declarația de Independență adoptată în 1991. Între timp, în 2021 statul formal independent s-a transformat în unul capturat de propria elită politică.

Cele două documente se deosebesc în mod esențial. Primul (Declarația suveranității RSSM) proclamă apartenența țării poporului și subliniază că „nici o parte a poporului, nici un grup de cetăţeni, nici un partid politic sau o organizaţie obştească, nici o altă formaţiune, nici o persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea”. Cel de-al doilea document (Declarația de Independență) interpretează istoria și dezbină societatea pe criterii de limbă.

Votând pentru Declarația suveranității RSSM, aleșii poporului nu au judecat dacă istoria Basarabiei, devenită ulterior Moldova, a fost una corectă sau greșită sau dacă pe acest pământ locuiesc moldoveni sau români. În schimb, ei au vorbit despre om.

Despre faptul că orice stat trebuie să slujească omului, să-l protejeze și să-i fie alături în momente complicate pentru el. Fără a-i separa pe oameni între corecți și incorecți, venetici sau băștinași. Declarația confirmă că „tuturor cetăţenilor republicii, cetăţenilor străini şi persoanelor fără cetăţenie care locuiesc pe teritoriul R.S.S. Moldova se garantează drepturile şi libertăţile”, indiferent de limba vorbită, religie sau viziuni politice.

Declarația de Indenepndență adoptată un an mai târziu, dimpotrivă, a dezbinat societatea moldovenească. Timp de 30 de ani continuă certurile dacă a fost sau nu ocupație, cum să fie numite acele evenimente, cine trebuie învinuit și cine iertat.

Cu totul altfel a fost Declarația suveranității RSSM, care a proclamat deschiderea Moldovei pentru participarea la procesele integraționiste internaționale, dacă aceasta corespunde intereselor statului și poporului.

Între adoptarea celor două declarații a trecut un singur an, dar cât de mult s-a schimbat totul. Declarându-și Independența la 27 august 1991, Moldova s-a închis, preferând conflictele în locul dezvoltării, geopolitica în locul științei, hoția în locul economiei.

Partidul „Congresul Civic” declară că puterea în Moldova trebuie întoarsă poporului moldovenesc. Statul trebuie să înceapă din nou să-și respecte cetățenii, nu o castă a celor aleși, întrunită în Parlament, Guvern, Președinție, în instanțele de judecată și procuraturi. A face asta cu măsuri cosmetice – nu se poate. Statul Republica Moldova trebuie reînființat având în vedere experiența acumulată. Poporul multietnic moldovenesc trebuie să-și obțină suveranitatea, punându-și rațional la îndemână mecanismele economiei și resursele statului. Așa e echitabil, deci, e legal și îndreptățit!

23 iunie 2021

Лента новостей