Congresul Civic este dispus să-și unească eforturile de protest cu lupta legitimă a feroviarilor pentru supraviețuire și pentru demnitatea umană

DECLARAȚIA PARTIDULUI CONGRESUL CIVIC

Mii de familii ale lucrătorilor căilor ferate îndură foame – aceasta este o sentință pentru întreaga clasă politică actuală

Din anul 2009 până în prezent, Calea Ferată din Moldova este supusă unui jaf monstruos în continuă creștere din partea tuturor celor implicați în regimul actual.

Până în anul 2009, timp de câțiva ani, s-au construit peste 100 km de cale ferată, s-au reparat aproape 300 km de căle ferată, investițiile capitale constituiau miliarde de lei. Salariul mediu în întreprindere depășea 350 de dolari SUA, iar în câțiva ani, calea ferată a asigurat cu locuințe 312 familii ale colectivului de angajați.

Și ce se întâmplă acum? Acum se atestă o datorie de o jumătate de miliard, neachitarea salariilor pentru patru luni, acestea fiind reduse cu peste 30%, prăbușirea infrastructurii și câteva zeci de palate și moșii de lux, atât în Moldova, cât și în străinătate, precum și conturi de milioane în băncile străine, deschise pe numele persoanelor implicate în administrarea căilor ferate începând cu anul 2009.

Timp de zece ani, regimul s-a alimentat avid cu sângele și carnea celei mai puternice întreprinderi. Și iată consecința inevitabilă – Calea Ferată din Moldova este în stare de moarte clinică. Șapte mii de familii ale lucrătorilor feroviari sunt excluse din listele celor vii. Cu toate acestea, în pofida a orice, lucrătorii căilor ferate își îndeplinesc obligațiunile în fiecare zi, cu toată strictețea, asigurând funcționarea în siguranță a întregii căi ferate.

Așa-numita guvernare, la fel ca și opoziția parlamentară coruptă, ignoră în mod cinic catastrofa umanitară care s-a dezlănțuit la cea mai mare întreprindere de stat din țară. Clasa politică conducătoare nu este capabilă nici măcar de cele mai obișnuite cuvinte de susținere și nici de manifestarea vreunei compasiuni elementare față de situația dezastruoasă a angajaților de la calea ferată.

Partidul Congresul Civic este astăzi alături de feroviarii care luptă și este gata, umăr la umăr cu protestatarii, să apere drepturile lor, dar și Calea Ferată din Moldova. De aceea noi chemăm autoritățile Moldovei să îndeplinească patru cerințe categorice și urgente:

  1. Achitarea imediată a tuturor datoriilor la salarii pentru lucrătorii căilor ferate.
  1. Calea Ferată din Moldova să fie declarată întreprindere de importanță strategică și să fie asigurată obținerea de către CFM a unui credit pentru achitarea tuturor datoriilor. În caz de necesitate, să fie oferite creditorului garanții de stat privind returnarea acestui credit.
  1. Procuratura Generală să deschidă dosare penale pentru faptele de abuzuri și provocarea intenționată a falimentului Căii Ferate din Moldova în perioada din anul 2009.
  1. Autoritățile administrației publice centrale, împreună cu administrația căii ferate și cu participarea nemijlocită a organizațiilor sindicale, să elaboreze și să publice într-o lună un  plan de urgență pentru reabilitarea întreprinderii.

Partidul politic Congresul Civic este dispus să-și unească eforturile de protest cu lupta legitimă a feroviarilor pentru supraviețuire și pentru demnitatea umană.

Лента новостей