Congresul Civic intenționează să elaboreze un proiect național de implementare a venitului de bază necondiționat

Potrivit membrului Comitetului Executiv al Congresului Civic, Iurie Muntean, proiectul pilot ce ține de venitul de bază necondiționat va fi implementat cu ajutorul partenerilor externi la nivel național.

«Noi propunem ca venitul de bază necondiționat să fie oferit primelor trei categorii de oameni: pensionarii, copii până la 21 de ani și persoanelor vulnerabile, în special celor, care au rămas fără lucru. Mai departe, însă, pas cu pas, să asigurăm venitul necondiționat pentru fiecare cetățean», a declarat membrul Comitetului Executiv al Congresului Civic.

Potrivit lui Muntean, mărimea venitului de bază garantat nu poate fi mai mică decât nivelul minim de existență actualizat: «În bugetul actual, bineînțeles, nu sunt bani. În schimb sunt bani pentru automobile luxoase a funcționarilor, pentru apartamente, prime, judecătorii noi și așa mai departe».

El a mai adăugat, că datele apărute în urma implementării proiectelor ce țin de venitul de bază garantat, arătă ca persoanele care îl primeau au cheltuit banii pentru studii, inclusiv a copiilor și îmbunătățirea condițiilor de trai: «Aceste trei direcții de cheltuieli reprezintă sub 90 de procente din cheltuielile pe care le-au făcut».

Лента новостей