Iurie Muntean: Bugetul public pierde anual de la 10 până la 15 miliarde de lei, prin furt, contrabandă, evaziune fiscală

Partidul Acțiunii Comune — «Congresul Civic» este partid veritabil de stânga care pledează pentru  implementarea venitului de bază garantat. Potrivit membrului Comitetului executiv al Congresului Civic, Iurie Muntean, Moldova dispune de toate resursele necesare pentru implementarea acestuia. Despre aceasta el a declarat în cadrul interviului pentru Europa Liberă

Astfel, potrivit lui Muntean, Partidul Acțiunii Comune — «Congresul Civic» este un partid veritabil de stânga: «Este vorba de justiția socială, este vorba de solidaritate, de umanism, de viziunea științifică asupra Universului ș.a.m.d., dar apartenența noastră în calitatea unui partid de stânga, în primul rând, noi o manifestăm prin acțiunile noastre. Suntem un partid de stânga, dar, totodată, un partid al majorității».

«Respectiv, noi venim cu ideea venitului social garantat, care urmează a fi plătit tuturor cetățenilor, apropo, calculele au fost făcute și ele-s absolut reale, noi nu vorbim despre ceva cosmic. La un moment dat, această plată trebuie să fie făcută lunar tuturor cetățenilor. Clar că trebuie să începem treptat de la anumite categorii, nu putem peste noapte să-l implementăm, calculele sunt făcute, este vorba de venitul care acoperă existența, dar nu existența oficială, ci cea reală, actuală. La momentul actual noi vorbim despre în jurul a 2.000-2.200 de lei aproximativ, care trebuie să reprezinte un venit garantat achitat cetățenilor lunar, începând cu anumite categorii, cum ar fi pensionarii, cum ar fi copiii», a declarat Muntean, citat de Europa Liberă. 

În context, membrul Comitetului executiv al formațiunii politice a menționat că la momentul actual, bugetul public consolidat pierde anual de la 10 până la 15 miliarde de lei, prin furt, contrabandă, evaziune fiscală, diferite scheme de parazitare în sistemul social, inclusiv la nivel de raioane. 

«Deci, cheltuieli abuzive pentru sectorul social, exemple avem cât hăul — un gard de un milion și jumătate, un veceu de două milioane etc. Bani în țară sunt și sunt suficienți bani pentru a face, cel puțin, primul pas în direcția implementării acestei acțiuni mai departe, dar nu este o singură acțiune, este vorba de o propunere completă, pentru că noi propunem și fondarea unei bănci de stat, unde vor fi acumulate aceste mijloace. Banca de stat poate fi fondată, noi am avut bancă de stat», a menționat Muntean.  

El a mai adăugat că banca de stat poate fi fondată timp de câteva luni, foarte simplu. Potrivit lui Muntean, în țară există toată infrastructură necesară pe baza întreprinderii Poșta Moldovei. 

«Poșta Moldovei este o întreprindere de stat cu o acoperire maximală a întregului teritoriu al țării, dacă noi deschidem bancă de stat pe baza Poștei Moldovei, ca și fondator al acestei bănci noi o să avem reprezentanți nu că în fiecare raion, practic, în fiecare primărie, mai mult sau mai puțin. Schema ar fi: poșta-banca-farmacia de stat. Apropo, noi știm cu toții că infrastructura Poștei Moldovei nu se folosește la întreaga capacitate, la capacitatea deplină, adică avem și o oportunitate tehnică și tehnologică de a realiza acest lucru», a adăugat el. 

În final Muntean a accentuat că banca de stat, pe lângă venitul necondiționat lunar, va trebui să asigure un echilibru pe piața serviciilor bancare care acum reprezintă un oligopol, banca de stat urmează să ofere credite la o dobândă zero micului business și banca de stat trebuie să opereze mijloacele fondului național de bunăstare, căruia urmează să fie transmise toate activele Republicii Moldova, ca și stat.

Лента новостей