Iurie Muntean – jurist, economist, fost viceministru al Economiei și Comerțului. Conduce lista candidaților la funcția de deputat

📌 «Raportul dintre populația activă și pensionarii din Moldova a ajuns la o limită periculoasă – cinci la patru. În prezent în Republica Moldova celor peste 700 de mii de pensionari le revin circa 900 de mii de cetățeni încadrați în cîmpul muncii. Deja ne confruntăm cu dificultăți serioase în procesul formării și menținerii sistemului de pensii și asigurări sociale.

Nu este departe anul 2025, anul în care numărul lucrătorilor și cel al pensionarilor va deveni egal, atunci statul moldovean cu o foarte înaltă probabilitate se va pomeni într-un colaps total. Un colaps social și economic.

Dacă alegătorii nu îi obligă pe politicieni să vorbească despre problemele reale, cu care se confruntă Moldova, dacă nu-i impun să discute asupra pașilor și instrumentelor concrete necesare evitării acestui colaps, o reacție de dezintegrare va deveni inevitabilă. Și aici nu este vorba de careva ”reforme” fragmentare și episodice, de dragul ieșirii la rampă cu conferințe de presă sau briefing-uri.

Este vorba de un plan de acțiuni complex, dacă nu atotcuprinzător, care ar include fortificarea celor mai importante funcții ale statului, drept răspuns la, cel puțin, trei provocări distrugătoare: demodernizarea economiei și falimentul statalității, depopularea și lipsa încrederii în statalitate, precum și instituțiile acesteia. În caz contrar, totul se va încheia cu faptul, că în câțiva ani actitiățile politicienilor locali se vor rezuma la distribuirea ajutoarelor umanitare celor, care încă nu au reușit sau nu pot să părăsească definitiv țara».

🔴 Iurie Muntean – jurist, economist, fost viceministru al Economiei și Comerțului din Republica Moldova. Unul dintre fondatorii Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic. Conduce lista candidaților la funcția de deputat.

Absolvent al școlii medii nr. 2 din Criuleni cu medalie de argint. A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și Facultatea de Finanțe a Academiei de Studii Economice din Moldova.

«Ar trebui, în cele din urmă, nu doar să conștientizăm și să acceptăm, ci și să recunoaștem constituțional, că singurele noastre resurse economice sunt oamenii, creativitatea lor și dreptul de a decide în mod independent asupra propriul lor destin, adică suveranitatea lor.

Dar toate aceste conștientizări nu reprezintă nimic, dacă lumea din jurul nostru este monstruoasă, plină de nedreptăți oribile și disperare de nepășit. Este imposibil să trăiești într-o astfel de Moldova!

Tarifele actuale pentru serviciile comunale sunt incompatibile cu o viață demnă, dacă nu cu însăși viața. Pensiile și bursele sunt sub nivelul de subzistență. Asistența medicală din Moldova este, de asemenea, incompatibilă cu viața, deoarece serviciile de sănătate trebuie să fie preventive și de înaltă calitate.
Aceeași situație se înregistrează și în sistemul de învățământ. Într-o țară, care se gândește la viitor, învățământul secundar ori cel superior nu pot fi ostatici ai degradării».

Absolvent al Școlii de Management din Bled (Republica Slovenia). Master în managementul afacerilor.
A lucrat la Ministerul Economiei și Reformelor din Republica Moldova, la Agenția pentru Restructurarea Întreprinderilor din Moldova „ARIA”, la Centrul pentru Dezvoltarea Competitivității și Productivității din Republica Moldova „CPC”. A fost consultant al Băncii Mondiale pentru proiecte de dezvoltare a sectorului privat în Moldova, Ucraina și Armenia.
A lucrat ca ministru adjunct în Ministerul Economiei și Comerțului din Republica Moldova.

A fost de trei ori ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Comuniștilor, aflat în opoziție la vremea respectivă.
A fost președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, precum și membru al Biroului permanent al Parlamentului.

«Acordați atenție unde a fugit jumătate din populația țării în ultimii 30 de ani. Corect! A plecat acolo, unde viața este mai dreaptă, iar viitorul este mai clar. Or mai clar înseamnă și mai luminos. Este suficient să te uiți măcar în dicționarul explicativ.
De aceea, Congresul Civic vorbește despre justiția imperativă, ca fiind una dintre resursele economice fundamentale, care ar trebui incluse în noua Constituție socială, dezbătută și adoptată prin referendum. Mai avem o astfel de oportunitate. Deocamdată mai avem …
»

A fost exclus din Partidul Comuniștilor alături de Mark Tkaciuk, Zurab Todua, Mihail Poleanschi, Alexandru Petkov și Grigore Petrenco. Grupul celor excluși l-a împiedicat pe oligarhul Vladimir Plahotniuc să preia PCRM.

Stagieri: în Germania la Camera de Comerț din Leipzig; în Italia și Elveția prin Banca Mondială; în Japonia prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare din Japonia (JICA); în Singapore prin Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Singapore; în Republica Populară Chineză, Școala de partid a Partidului Comunist Chinez; Școala Superioară de Științe Economice și Sociale din Moscova.

«Trebuie să începem cu cei mai defavorizați de astăzi: pensionarii, copiii și șomerii. Venitul de bază necondiționat urmează să fie punctul de plecare, indiferent de pensie, îndemnizații, bursă ori alte plăți din partea statului.
Acest venit trebuie virat lunar în contul cetățeanului la o bancă de stat. Iar banii acumulați (în cazul copiilor) până la împlinirea vârstei de 21 de ani. Ca apoi cetățeanul, care a împlinit această vârstă să decidă ce va face – își continuă educația acasă sau în străinătate, își deschide propria afacere, investește în locuință sau face altceva.

Bineînțeles, toate acestea nu se pot face cu o baghetă magică și nu se vor întâmpla de la sine ca un cadou de An Nou. Toate acestea se vor întâmpla, construind intenționat, metodic și zilnic viitorul, care – da – trebuie să fie unu luminos, altfel nu va mai fi deloc. Iar statul, care nu garantează cetățeanului într-un mod necondiționat premize și condiții pentru, cel puțin, reproducerea fiziologică, nemaivorbind de autoafirmare, statul care nu operează cu categoria viitorului și conceptul generațiilor nu este un stat, ci un lagăr de concentrare sau, în cel mai bun caz, un stat, care încercă să legitimeze, în orice mod posibil, o bandă de tâlhari, indiferent de simbolică, patos, narativ sau mitologie politică».

Лента новостей