Iurie Muntean: Reforma justiției va avea loc atunci, cînd judecătorii vor fi responsabili față de cetățeni

În pofida declarațiilor autorităților, în Republica Moldova nu este nicio aluzie la vreun fel de reforme eficiente în domeniul justiției. Aceasta este declarația lui Iurie Muntean, membru al Comitetului Executiv al Congresului Civic, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.

“De fapt, totul este foarte simplu. Nu are loc nicio reformă a justiției. Toate evenimentele zilei, la care v-ați referit, țin de activitatea cotidiană a procuraturii. În mod normal, în asemenea cazuri – este vorba de abuz de serviciu sau alte devieri funcționale din cadrul instituției – urmează să fie investigate în fiecare zi, pentru că asemenea situații sunt foarte multe. Asta nu presupune anumite schimbări, ci ține de exercitarea funcției propriu-zise a procuraturii. Nu are loc niciun fel de reforme.

Ceea ce am văzut în perioada lui Plahotniuc, nici nu mirosea a reformă. Tot ceea ce s-a întâmplat după 14 iunie, pe parcursul activității coaliției ACUM-PSRM, la fel, nu avea niciun iz de reformă, a reprezentat o vânzoleală provincială în ceea ce privește împărțirea funcțiilor judiciare, instituțiilor din justiție, posturilor de procurori, postului de procuror general și așa mai departe.

Iar ceea ce are loc după formarea coaliției PSRM-PDM, cu atât mai mult nu manifestă niciun semn de reformă în domeniul justiției.
Reforma justiției va avea loc atunci, cînd judecătorii și întreagă justiție va fi responsabili față de cetățeni, și cetățenii va avea dreptul la control nestingherit și neîntrerupt asupra acestui sistem. Noi avem propuneri în aceasta privința. Considerăm că judecătorii în special în Curtea supremă de justiție urmează va fi aleși de popor”, – a declarat Muntean.

Лента новостей