Mii de cetățeni incoruptibili au ieșit la marșul „Congresului Civic” – „Calea Dreptății” din Chișinău

Sâmbătă, 3 iulie, Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” a desfășurat o amplă acțiune publică în Chișinău – Marșul celor incoruptibili „Calea Dreptății”. Acțiunii s-au alăturat mii de aomeni din Capitală și raioanele țării, îngrijorați că hoții și corupții iarăși candidează pentru un loc în Parlament. Asta chiar dacă majoritatea din ei au avut deja șansa de a demonstra că le pasă de dezvoltatea Moldovei și un nivel decent de trai, dar nu au făcut-o. Dimpotrivă, au demonstrat că, sunt gata să „cumpere” rezultatul necesar la alegeri, doar să-și păstreze poziția privilegiată.

În cadrul marșului care s-a desfășurat în partea centrală a orașului, participanții au evoluat de pe o scenă improvizată în remorca unei camionete cu declarații în care au subliniat cât de important este ca în Parlament să ajungă deputați care nu se vând și au responsabilitate față de țară. Mark Tkaciuk, membrul comitetului politic executiv al „Congresului Civic” a declarat că „astăzi căile s-au împărțit între politicienii corupți și cei care nu face comerț cu ceea ce are mai sfânt – cinstea și convingerile”:

„Dacă vor câștiga cei incoruptibili – înseamnă că vor putea apăra ceea ce avem mai scump: cetățenii și drepturile lor. Dacă vor învinge cei incoruptibili – înseamnă că vom avea tehnologii moderne, școli, spitale, muzee și biblioteci. Dacă vor câștiga cei incoruptibili – înseamnă că vom avea lege și dreptate. Înseamnă că va apărea o țară care nu se vinde. Altfel nu poate fi. Altfel deja a fost. Ajunge! Nu mai cedăm! Noi nu vom capitula. Pentru că noi nu ne vindem!”.

Lozinca informală a marșului – „Suntem 1,5 oameni”, a răsunat drept un răspuns oferit lui Vladimir Voronin, cu privire la numărul de membri și susținători ai „Congresului Civic”. „Acolo sunt 1,5 oameni și un ginecolog”, a spus fostul președinte moldovean în cadrul unei emisiuni televizate.

Ala Reajeva, doctor în științe medicale, medic și candidat la funcția de deputat, care a mers benevol să lupte cu pandemia COVID-19, a spus că anume ea e acel „ginecolog care nu merită atenție”, despre care spunea Voronin.

„În pandemie autoritățile noastre au stat de o parte. Le mulțumim pacienților care ne-au susținut cu cuvintele lor. Statul nostru trebuie să se întoarcă cu fața către popor, să atragă atenția la problemele din domeniul ocrotirii sănătății, educației, științei. Avem o sumedenie de probleme, dar vreau să declar că votul nostru nu se vinde”.

Congresul Civic pledează pentru consolidarea puterii civice împotiva elitelor corupte, care au prădat țara storcând-o anual de circa un miliard de euro, în loc ca acesta să ajungă în bugetul țării. Despre aceasta a declarat primul candidat în lista Congresului Civic la alegerile parlamentare, Iurie Muntean.

„Moldova aparține unei grupări de ocupanți – judecători, procurori, polițiști, autori ai diverselor scheme. Dar noi suntem o națiune civică unită și unică. Suntem o țară unică și unită – fără o majoritate națională titulară, fără minorități ale unor etnii netitulare. Noi suntem o națiune civică unită și noi nu vindem Moldova”.

Ana-Maria Păunescu, originară din Soroca s-a adresat din numele tinerilor către mulțime, atrăgând atenția că doar inechitatea și corupția din țară impune tinerii să părăsească Moldova și doar Congresul Civic își pune drept sarcină să stopeze acest proces, să pedepsească hoții și să întoarcă în țară viața și bunăstarea:

„Noi vrem să trăim în Moldova, dar vrem o altă Moldovă! Vrem o țară a posibilităților egale pentru toți. O țară în care toți să putem face ceea ce ne place și să obținem rezultate, indiferent de domeniul ales. O țară adevărată, care există pentru toți cetățenii săi, nu doar pentru o castă de politicieni și copiii lor care circulă prin Chișinău cu BMW-ul părinților. Eu iubesc Moldova și vreau să trăiesc aici. Iată de ce, votul meu, viața mea – toate acestea nu se vând! Tinerii nu se vând!

„Congresul Civic” declară că nu va renunța la lupta pentru dreptate și dezboltare, pentru dezrădăcinarea totală a corupției, pentru restaurarea păcii interetnice stabile și egalității, pentru crearea unui stat social în care să nu existe frica pentru ziua de mâine.

Лента новостей