„NOI TREBUIE SĂ FIM MAI MULȚI!” Declarația candidaților în funcția de primari și consilieri al Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic

An de an, zi după zi, Moldova se transformă într-o țară compusă din Chișinău și pustietatea care îl înconjoară.

Un pustiu în care îngheață dezvoltarea economică, degradează educația și sănătatea, din care fug tinerii, în care bătrânii ne părăsesc prea devreme.

Un pustiu, deasupra căruia fumegă mii de ruguri otrăvitoare – mortale chiar – ale gropilor de gunoi. În care râurile și pârâiele au secat demult și au, mai degrabă, un iz urât mirositor din deșeuri menajere periculoase, decât o resursă de viață veșnică.

Străzile deșarte ale satelor și orașelor, casele pustii și bătrânii triști așteptând la porțile caselor lor, aceasta este Moldova de astăzi.

Autorii și creatorii acestei Moldove sunt cunoscuți tuturor. Anume ei, în ultimii mai bine de zece ani, an de an, își rod pantalonii în Parlament. Ei nu cunosc și nu-i interesează toate aceste necazuri și nenorociri ale propriului popor. Aceștia fură miliarde pentru a-și cumpăra, răscumpăra și recumpăra mandatele de deputat cu mai multe mii sau chiar milioane. Și toate acestea, cu singurul scop, de a nu-și rata cota-parte în falimentarea premedidată și organizată a Moldovei.

Afaceriștii de succes și politicienii ratați nu sunt capabili nici să guverneze deștept, nici să fie într-o opoziție îndrăzneață și cu inițiativă. Acestor oameni nu le reușește nimic!

Iar la alegeri, aceștia încearcă din nou să cucerească puterea cu aceleași metode și instrumentar: mită, teroare, dezbinare și dușmănia unuia împotriva celuilalt.

Dar alegerile locale nu sunt despre Europa sau Rusia, nu sunt despre „satul european” sau piața rusească, nu sunt despre limba română sau despre aderarea la NATO.

Aceste alegeri au altă MISIUNE.

Iar cea mai importantă întrebare ESTE: vor putea OARE cetățenii să aleagă în satele, orașele și raioanele lor o asemenea putere care se va axa, într-un sfârșit, pe rezolvarea celor mai importante probleme: șomajul, sărăcia, depopularea comunităților și crearea condițiilor pentru o viață normală. Viață omenească.

Congresul Civic a pornit în aceste alegeri cu un program concret și executabil. Nu doar pentru raioane sau anumite comune. Noi știm cum să oprim extinderea deșertului și să întoarcem Moldovei viile, livezile, apa potabilă. Noi știm cum să creăm o țară modernă – fără împărțirea dintre CAPITALĂ și PROVINCIE; între bulevardele metropolei și ulițele centrelor raionale; între veniturile chișinăuienilor și salariile de nimic ale locuitorilor altor regiuni; între medicina “elitară” din capitală și cea din regiuni; dintre educația prestigioasă din Chișinău și cea din „cealaltă” Moldovă!

Noi mergem în regiuni. În cel mai direct scop, ne delegăm liderii partidului pentru luptă în cele mai importante urbe. Acolo, de unde poate începe adevărata modernizare a țării. Două regiuni mari și distincte – Sudul și Nordul Moldovei. Cahul și Bălți – anume acolo va avea loc bătălia dintre trecut și viitor, dintre disperare și speranță. Anume acolo, la intersecția coridoarelor europene și nodurilor de transport, trebuie să se formeze noi centre de dezvoltare economică și creștere a ocupării forței de muncă.

În același timp, echipa noastră chișinăuiană are scopuri mărețe: de a scoate lacătele de pe ușile Primăriei Capitalei, în schimbul unui dialog deschis cu orășenii: oameni de afaceri, cei din domeniul construcțiilor, șoferi și pietoni, activiști civici și apărători ai patrimoniului. Noi suntem convinși că, fără asta, în capitală, nu se va rezolva criza cronică a suprapopulării, ambuteiajelor, construcțiilor haotice și distrugerii monumentelor istorice și a spațiilor verzi.

Noi avem o lozincă! Dar nu e una simplă – ea este cel mai strict criteriu pentru o posibilă evaluare a viitoarelor noastre activități și prestații. O lozincă care se referă exclusiv la regiuni. Fiecare oraș, în care va învinge reprezentantul Congresului Civic, va raporta, peste patru ani, nu doar cu privire la kilometrii de drum neted, metri pătrați de curți și locuri de joacă amenajate.

Scopul nostru este ambițios și categoric: Noi, cetățenii Moldovei, trebuie să fim mai mulți!

Dacă la Bălți sau Cahul, peste patru ani, vor fi mai mulți locuitori – înseamnă că noi am reușit să stopăm mortalitatea copiilor; mortalitatea în timpul nașterii; am stopat exodul tinerilor; am prelungit speranța de viață pentru bătrâni; am ridicat, la un nou nivel, medicina; am majorat numărul locurilor de muncă; am atras diaspora prin programul Congresului Civic „Revenirea Demnă”; am făcut aceste regiuni atractive pentru business și o viață confortabilă.

Noi trebuie să fim mai mulți! În caz contrar nu vom mai fi nici noi, nici Moldova!

Лента новостей